Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Riaditeľ STV bude mať plat viac ako 150 tisíc

Za riaditeľa STV sa zatiaľ nikto nehlási
Za riaditeľa STV sa zatiaľ nikto nehlási

BRATISLAVA - Za riaditeľa Slovenskej televízie sa zatiaľ nikto nehlási. V stredu je pritom posledný termín na podanie prihlášky do volieb. ČTK to potvrdil predseda Rady STV Miroslav Kollár, ktorý však vraví, že kandidáti mali na podanie prihlášok málo času. Očakáva, že v najbližších dňoch príde asi 20 obálok.

Obálky od kandidátov by mala rada otvárať v utorok o týždeň, keď tiež zverejnia mená prihlásených. Pravdepodobne medzi nimi bude aj výkonný riaditeľ STV Branislav Zahradník, ktorý o kandidatúre uvažuje. Zahradník je tiež kandidátom opozičnej SDKÚ-DS v regionálnych voľbách, pretože si chce udržať post poslanca bratislavskej Karlovej Vsi, kde pôsobí aj ako zástupca starostu. Je tiež poslancom Bratislavského kraja, kde má mandát ešte tri roky.

Kandidatúru potvrdil aj odborník na digitalizáciu Radim Hreha, ktorý získal v prvých voľbách v októbri najviac hlasov - šesť, zvyšných deväť bolo neplatných. Ešte raz by sa mal prihlásiť aj bývalý šéf umeleckého centra TV Markízy Roman Lipták, hovorí sa aj o bývalom riaditeľovi sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry Vladimírovi Červenákovi, ktorý bol pred štyrmi rokmi protikandidátom exriaditeľa STV Richarda Rybníčka. Záujem nevylúčil ani expolitik Jozef Heriban, ktorý sa v prvých voľbách dostal do užšieho výberu.

Druhé voľby riaditeľa STV sa zrejme odohrajú podľa nových pravidiel, ktoré podľa novely zákona o STV budú platiť od stredy. Ak sa nikomu nepodarí získať potrebných desať hlasov od 15-člennej rady, v poslednom treťom hlasovaní bude kandidátovi na úspech stačiť osem hlasov.

Nový riaditeľ bude rozhodovať o chode verejnoprávnej inštitúcie s dvojmiliardovým rozpočtom, za čo mu mesačne patrí plat viac ako 150.000 korún. Okrem oživenia pôvodnej tvorby televízie ho čakajú aj súdne spory s prepustenými zamestnancami i Štúdiom Beta za viac ako 800 miliónov korún. Riaditeľ tiež bude musieť vyriešiť otázku budúcnosti dcérskych spoločností STV, ktoré vo viacerých prípadoch hospodárili neefektívne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu