Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ako sa zmenili ceny: Pozrite si, čo za desať rokov zdraželo najviac!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA – Čísla na cenovkách sa menia takým tempom, že pri určitom tovare či službe ostáva až rozum stáť. "Cenovo citlivých" v ostatnom čase pribúda, napriek tomu však minie slovenská domácnosť na spotrebný tovar v priemere takmer 10-tisíc eur ročne.

 

Jedným z kritérií na posudzovanie životnej úrovne je aj to, čo si dokážeme z výplaty kúpiť. Ceny tovarov a služieb boli vlani v porovnaní s rokom 2001 o takmer polovicu vyššie, no dnes si môžeme zo svojho platu dopriať viac ako pred desiatimi rokmi.


Rodinné rozpočty slovenských domácností sú každý mesiac zaťažované predovšetkým nákupmi potravín a nákladmi spojenými s bývaním. Hlbšie do vrecka o vyše 28 % v porovnaní s rokom 2001 máme kvôli potravinám a nealkoholickým nápojom. Tie nám vlani ukrojili z našich celkových spotrebných výdavkov takmer štvrtinu.

Ako sa zmenili ceny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)


Aj účty za bývanie či energie robili mnohým počas posledných rokov vrásky, a to opodstatnene. Táto oblasť zdražela za ostatných desať rokov viac ako dvojnásobne, až o 111,3 %. Takmer desatinu z našich výdavkov vynakladáme na dopravu, ktorej ceny sa za spomínané obdobie zvýšili o 22,0 %.


Vzdelanie ako luxus
 

Rekordný nárast za ostatné desaťročie zaznamenali ceny vzdelávania a to o 152,7 %. Našťastie ich podiel na našich celkových výdavkoch predstavuje dlhodobo len necelé jedno percento.

Nie všetko je však také čierne, nájdu sa aj svetlé výnimky. Nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu od začiatku milénia zaznamenali pokles cien o 11,7 %. Síce nárast cien, ale zato najpomalší, vykázali odevy a obuv a to o niečo vyše šesť percent.

Ako sa zmenili ceny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: postova banka)

„Bolo by ale nespravodlivé hovoriť iba o cenovom raste a nespomenúť popritom vývoj platov za posledných desať rokov. Ten bol dokonca počas takmer celého obdobia rýchlejší ako rast cien tovarov a služieb,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. „Kým spotreba Slovákov za posledných desať rokov zdražela o cca 48 %, tak platy sa im zvýšili v priemere o vyše 90 %,“ dodala. Mzdy v slovenskom hospodárstve rástli pomalším tempom iba v porovnaní s rastom cien vzdelávania a bývania.
Ako sa zmenili ceny:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: postova banka)

Ceny nehnuteľností určených na bývanie nie sú síce súčasťou spotrebného koša, no ich nárast bol počas posledného desaťročia neprehliadnuteľný. Vlani sa jeden meter štvorcový predával v priemere za 1 251 eur, čo bolo o 111,3 % viac ako v roku 2002, kedy šiel po 592 eur za 1 m2. „Počas posledného desaťročia nárast cien domov a bytov aj v tomto prípade predbehol nárast platov v slovenskom hospodárstve,“ uzavrela Sadovská.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu