Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Školstvu hrozí štrajk, učitelia už majú dosť prázdnych sľubov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA - Nové školské odbory (NŠO) chystajú v sobotu na SOŠ Levická 40 v Nitre ustanovujúci snem. Skupina učiteľov sa zviditeľnila petíciou Ako ďalej učiteľ?, pod ktorú vyzbierali 55-tisíc podpisov. Okrem voľby orgánov plánujú NŠO cez víkend na sneme hovoriť aj o možnom vyhlásení štrajku.

 

"Máme dosť prázdnych sľubov a ubezpečovaní, že raz dôjde aj k riešeniu zlého postavenia učiteľov," uviedol Ľudovít Sebelédi z prípravného výboru NŠO. Organizácia vyzvala ministra školstva Dušana Čaploviča, aby začal urýchlene riešiť svoje sľuby, ktoré dal učiteľom ešte ako opozičný politik a sú súčasťou jeho volebného programu.
Vznik NŠO iniciovali radoví učitelia zo všetkých regiónov Slovenska, ktorí sú nespokojní s dlhodobým neriešením sociálneho postavenia učiteľov. "Musíme konštatovať, že odborové organizácie zastupujúce školských zamestnancov združené v Konfederácii odborových zväzov sú spoluzodpovedné svojím nedôrazným bojom za práva učiteľov, za zlé sociálne postavenie a tým aj pokles prestíže celého učiteľského stavu," hovorí Sebelédi. Slovensko podľa neho viac ako 20 rokov po Novembri potrebuje odborové združenie, ktoré je odhodlané nekompromisne bojovať za "dlhodobo upierané práva učiteľov na dôstojné životné podmienky"

NŠO sa v niektorých svojich požiadavkách zhoduje s požiadavkami oficiálneho Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Žiadajú napríklad zvýšenie príspevku do školstva na šesť percent HDP. Taktiež žiadajú viazanosť tarifných platov zamestnancov školstva na priemer miezd v národnom hospodárstve, a to na 1,2 násobok priemeru pre začínajúceho učiteľa, ostatné tarifné platy by sa mali odvíjať od tohto čísla podľa aktuálne platných tabuliek. NŠO požadujú aj každoročné zvýšenie platu o jedno percento k tarifnému platu podľa odpracovaných rokov či 13. plat pre zamestnancov školstva vo výške minimálne 90 percent tarifného platu. Rezort by mal podľa NŠO prehodnotiť aj súčasný spôsob financovania škôl, ktorý si zakladá na normatívoch, či sprísniť akreditáciu stredných a vysokých škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu