Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Rádio Viva v decembri 2013 končí, nahradí ho INFO Rádio

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rádio Viva bude vysielať už len do konca budúceho roka. Na 28 frekvenciách Vivy bude od 22. decembra 2013 vysielať nové INFO Rádio. Rozhodla o tom Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v jarnom výberovom konaní na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie, ktoré sa začalo v pondelok 14. mája.

Ako na tlačovej besede po skončení konkurzu na rozhlasové frekvencie uviedol predseda RVR Miloš Mistrík, o všetky frekvencie, na ktorých vysiela Rádio Viva, mali záujem štyria uchádzači, nakoniec sa pre nedodanie dokumentov rozhodovalo medzi tromi a rada z nich vybrala spoločnosť Corporate Legal, s.r.o. Podľa Mistríka je to spoločnosť, ktorá sa zaoberá nehnuteľnosťami a deklarovala dostatok zdrojov. Hlasovanie o nej nebolo v licenčnej rade jednomyseľné, päť členov hlasovalo za a štyria proti.

Šéf licenčnej rady Miloš Mistrík označil projekt za najlepší. INFO Rádio má byť podľa neho síce prevažne hudobné a zábavné, no má sa vo väčšej miere ako je pri týchto typoch rádií zvykom venovať tiež spravodajstvu a publicistike. "Rada konštatovala kvalitný projekt a dobrú prípravu," dodal na tlačovej besede Mistrík. Podľa zákona môže rádio na pridelených frekvenciách vysielať osem rokov a toto obdobie sa môže predĺžiť iba raz, následne sa o ne musí uchádzať opäť v konkurze na RVR. Konkurz sa koná vo väčšom predstihu a v aktuálnom výberovom konaní sa to týkalo Fun Rádia a Rádia Viva.

Licenčná rada pridelila z trinástich záujemcov, ktorí sa prihlásili do výberového konania, nové rozhlasové frekvencie piatim subjektom. Popri spoločnosti Corporate Legal, ktorá získala 28 súčasných frekvencií Rádia Viva, pridelila RVR 17 frekvencií Fun Rádia opätovne jeho vysielateľovi, spoločnosti Radio, a.s., ako jedinému uchádzačovi. Rada ďalej pridelila všetky tri individuálne skoordinované frekvencie – 97,7 MHz Košice získal žiadateľ DRV s.r.o. (programová služba Dobré rádio), 98,1 MHz Čadca pribudla k frekvenciám GES Slovakia s.r.o. (programová služba Rádio HEY) a 107,5 MHz Čadca je prvou frekvenciou spoločnosti LOUD, s.r.o., ktorá spúšťa lokálne rádio PLUS FM.

O frekvenciu, ktorá vyvolala najväčší ohlas, uchádzalo sa o ňu až šesť subjektov - 94,5 MHz Žilina, dnes rada nerozhodla. Konanie musela prerušiť, pretože spoločnosť RM Progres s.r.o., ktorá na tejto frekvencii do februára 2012 prevádzkovala Rádio ZET, na Najvyššom súde SR napadla rozhodnutie rady o odňatí jej licencie.

Rada bude preto vo výberovom konaní pokračovať až po právoplatnom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR. O frekvenciu Žilina 94,5 MHz mali záujem Europa 2, Best FM Media, Tam art productions, Asistent consulting company, GES Slovakia a Radio Rock. Vysielateľovi Rádia ZET, spoločnosti RM Progres licenčná rada odňala licenciu na rozhlasové vysielanie 7. februára. Dôvodom bolo, že spoločnosť previedla obchodný podiel prevyšujúci 55 percent bez predchádzajúceho súhlasu licenčnej rady.

Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií, priehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a zdrojov určených na financovanie vysielania. Každú z frekvencií môže rada prideliť len jednému záujemcovi o vysielanie.

Podľa hovorkyne RVR Lucie Jelčovej si rada tiež všíma vyváženosť programu vzhľadom na existujúcu ponuku programových služieb v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a tiež prínos žiadateľa o frekvenciu do vysielania a výroby programov vo verejnom záujme.

"Prihliada aj na skutočnosť, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu a tiež na zabezpečenie primeranej majetkovej účasti slovenských osôb, ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou," dodala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu