Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Košickí cestári sú v plnej zbroji

V areáli spoločnosti Kosit sú pripravené aj takéto posýpače. Zobraziť galériu (2)
V areáli spoločnosti Kosit sú pripravené aj takéto posýpače.

KOŠICE - Na zimu a sneh sú cestári v Košiciach pripravení. Skúšobne do terénu už cez víkend vyštartovalo šesť posýpacích áut. Na kopci smerom na Jahodnú a do Kavečian totiž už strašila poľadovica.

Zimnú údržbu v Košiciach zabezpečuje spoločnosť Kosit. V jej areáli v tomto období už pracovníci končia s prípravou áut na zimu. „Zimná údržba sa začína 15. novembra. Na odpratávanie snehu a posyp máme k dispozícii 14 posýpačov s pluhmi, 4 traktory a 3 multikáry,“ uviedol vedúci prevádzky Milan Pilát. Zvyšné mechanizmy v prípade potreby zabezpečia externí dodávatelia.

Veľké posýpače budú čistiť hlavné komunikácie a cesty, po ktorých jazdí mestská doprava. Traktory sú určené na sídliskové komunikácie a multikáry na chodníky. Firma má približne dvanásťročné autá, no viaceré majú za sebou generálnu opravu. V Kosite už majú pripravený aj materiál na posyp. „Zabezpečenú máme prírodnú kameninovú drvinu, a to 4 500 ton. Na niektorých miestach použijeme soľ a v historickom centre mesta, na Hlavnej a okolitých uliciach ekologický rozmrazovací prostriedok,“ dodal M. Pilát.

V pohotovosti aj kraj

Zimná pohotovosť na cestách Košického samosprávneho kraja sa už začala 3. novembra. Cestári majú v Košickom kraji na starosti vyše 2-tisíc km ciest. Pripravených je 82 posýpačov, 68 traktorov i 9 snehových fréz. Na posyp je pripravených vyše 12-tisíc ton kamennej drviny a 268 ton piesku. Najproblematickejšie úseky sú na Soroške, Dargove či Dobšinskom kopci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu