Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bolo to tornádo?

Zaujímavý úkaz, ktorý sa vznášal nad Suchým vrchom. Zobraziť galériu (2)
Zaujímavý úkaz, ktorý sa vznášal nad Suchým vrchom.

BANSKÁ BYSTRICA - Mrak pripomínajúci lievik obávaného tornáda sa podarilo odfotiť v pondelok Banskobystričanovi Martinovi Súmrakovi.

Zaujímavý úkaz, ktorý sa vznášal nad Suchým vrchom, ho prekvapil krátko popoludní. Bystrický taxikár sa na chvíľu zľakol, mrak mu pripomínal zlovestné živly z katastrofických filmov. „Naozaj mi to pripomínalo tornádo. Tak som si to pre istotu odfotil,“ hovorí s úsmevom. Ako však potvrdil meteorológ Štefan Soták, išlo len o zvláštny atmosférický úkaz, na pohľad podobný tornádu: „Nie je to tornádo. Ide iba o zhluk oblačnosti do takéhoto zvláštneho tvaru,“ ubezpečil nás meteorológ Štefan Soták.

Oblak, nápadne pripomínajúci obávanú smršť, prekvapil v auguste aj nad Nitrou. Vtedy meteorológovia dávali polovičnú „šancu“ tomu, že išlo o pravé tornádo. Podľa odborníkov tornáda sa na Slovensku ojedinele vyskytujú, no mávajú menší priemer a tvar „lievika“ býva štíhlejší, ako poznáme z hollywoodskych filmov.


Čo je vzdušný vír?
Vzniká dôsledkom výmeny teplého a studeného vzduchu medzi zemou a atmosférou. Prehriaty vzduch naráža na chladný a začína vytvárať silné vetry. Tie sa obrovskou silou rozvíria a vytvoria začiatok tornáda. Vír je postupne taký silný, že tlačí oblaky k zemi. Obrovská rýchlosť berie so sebou všetko, čo jej stojí v ceste.

Viete viac? Napíšte nám, pretože my kupujeme Vaše tipy!
Bolo to tornádo?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu