Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Skialpinisti pozor, v Tatrách sa končí sezóna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TATRANSKÁ LOMNICA – V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa končí skialpinistická sezóna. Hovorkyňa Štátnych lesov TANAP Lenka Burdová informovala, že od nedele (15. 4.) majú zákaz vstupu do vysokohorského prostredia už aj skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch.

 "Vysokohorské oblasti vzácneho prírodného prostredia Tatier budú uzatvorené až do 15. júna, dokedy platí sezónna uzávera turistických chodníkov. Dôvodom časového obmedzenia pohybu turistov na lyžiach vo vyšších polohách národného parku je ochrana prírody," uviedla Burdová.

Vysvetlila, že v tomto období hrozí nebezpečenstvo napríklad kamzíkovi vrchovskému, ktorý má sťažené životné podmienky. Po náhlom vyrušení sa zviera môže pri úteku zraniť prípadne uhynúť. Rovnako je v ohrození aj svišť vrchovský tatranský, pre ktorého je po zimnom období dôležitý veľký prísun potravy.

Hovorkyňa zdôraznila, že porušenie zákazu trestá lesná stráž a stráž ochrany prírody blokovou pokutou vo výške 66 eur a vrátením turistu späť bez dosiahnutia cieľa vysokohorskej túry.

Podľa Návštevného poriadku TANAP sa môže skialpinizmus vykonávať od 21. decembra do 15. apríla za priaznivých snehových podmienok, ak nebolo vyhlásené lavínové nebezpečenstvo.

Pre skialpinizmus návštevný poriadok vymedzuje šesť trás. V Žiarskej a Jaloveckej doline je pohyb skialpinistov na základe výnimky Krajského úradu životného prostredia v Žiline na vymedzených trasách povolený aj po 15. apríli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu