Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Veľkonočný pondelok slávia kresťania pamiatku zmŕtvychvstania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kresťania aj dnes, na Veľkonočný pondelok, slávia počas bohoslužieb pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Dnešný deň sa v katolíckej cirkvi zvykne nazývať aj Pondelkom Baránka, na pamiatku toho, čo sa udialo prvého dňa po sobote. Vtedy totiž anjel dodával odvahu ženám, ktoré na úsvite pribehli k Ježišovmu hrobu a boli vydesené a znepokojené, keď ho našli prázdny.

"Neľakajte sa!" povedal im. "Vstal z mŕtvych. Niet ho tu." A dodal: "Ale choďte a povedzte to jeho učeníkom." Veľkonočný pondelok v súčasnosti už nie je prikázaným sviatkom.

Po Veľkej noci nasleduje osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, ktorá pozostáva z týždňa bezprostredne po Veľkej noci a končí sa Nedeľou Božieho milosrdenstva (tentoraz 15. apríla). V minulosti sa táto nedeľa nazývala Biela nedeľa a v tento deň novopokrstení odkladali biele rúcho.

Veľkonočné obdobie trvá 50 dní. Začína sa Bielou sobotou a končí sa večer na sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce), ktorý sa tento rok bude sláviť 27. mája.

Posledný deň veľkonočných sviatkov, Veľkonočný pondelok, je v našich podmienkach spojený s ľudovými tradíciami - šibačkou a oblievaním dievčat vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu