Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

LOZ poskytne sestrám v nemocniciach právnu pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Lekárske odborové združenie (LOZ) poskytne sestrám v nemocniciach kompletný právny servis. V snahe vyhnúť sa zákonnému zvýšeniu platov sestier od 1. apríla dali niektoré nemocnice sestrám podpísať dodatky k zmluvám, podľa ktorých zostanú zdravotnými sestrami len na čiastočný úväzok.

Odborári sestrám radia, aby sa pri problémoch spojili so zástupcom LOZ v zdravotníckom zariadení, kde pracujú.

„Právny servis zahŕňa podanie sťažnosti na príslušné štátne inštitúcie, ako je inšpektorát práce, ministerstvo zdravotníctva, až po ich zastupovanie pred uvedenými inštitúciami,“ spresnil dnes na tlačovej besede prvý podpredseda LOZ Ján Sýkora.

 „Chcela by som poďakovať za túto pomocnú ruku, lebo ani Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek nikdy nespochybnila oprávnenosť požiadaviek LOZ. Uvedomujeme si, že situácia v nemocniciach je veľmi kritická a nezapríčinili sme ju my, zdravotníci, my sme si len uplatňovali svoje oprávnené nároky,“ vyhlásila na spoločnej besede s lekármi prezidentka komory Mária Lévyová s tým, že za situáciu môže odchádzajúci šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Lévyová dodala, že ministra, ako aj premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) sestry opakovane žiadali o vyjadrenie, či existuje finančné krytie na vyššie platy. „Bolo nám povedané, že áno. Situácia je taká, že vidíme, že nie sú,“ podčiarkla.

Sestry budú svoje ďalšie kroky koordinovať s lekárskymi odborármi. Ak nedôjde k naplneniu mzdových požiadaviek sestier, zvážia aj spoločné nátlakové akcie. O čo presne by mohlo ísť, nekonkretizovali. Komora sestier má najbližší snem v apríli. Plánujú naň pozvať aj predsedu LOZ. „Podporíme všetky aktivity sestier, ktoré budú mať vyhliadku na úspech a každú akciu, ktorú budeme robiť, budeme koordinovať,“ potvrdil Marian Kollár z LOZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu