Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dovolenkári, pozor: V Egypte sa množia únosy turistov!

Egypt už nepredstavujú iba slnečné pláže Zobraziť galériu (3)
Egypt už nepredstavujú iba slnečné pláže

BRATISLAVA - Slnko, voda, pyramídy, vytúžený oddych - za tieto dovolenkové atribúty Slováci kedysi platili nemalé peniaze. Časy sa ale zmenili a do takej lukratívnej destinácie, akou kedysi Egypt býval, sa dá dostať za oveľa nižší finančný obnos. Bezpečnostná situácia na Sinajskom polostrove však nie je turizmu práve naklonená. Po zvrhnutí režimu prezidenta Husního Mubaraka vo februári minulého roka dochádza ku konfliktom a naše ministerstvo zahraničných vecí pri ceste do krajiny dokonca vyzýva k ostražitosti.

O nepriaznivých podmienkach pre dovolenkárov vypovedá aj štvrtkový únos českej turistickej sprievodkyne (36), ktorý sa odohral na ceste pri známom letovisku. V čase incidentu sa nachádzala v autobuse spolu s 12 ďalšími turistami. O dve hodiny sa síce ocitla opäť na slobode, ale priaznivý vývoj nemohol vopred nikto predvídať.

Autobus s turistami išiel z Taby do Šarm-aš-Šajchu

Dovolenkári, pozor: V Egypte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google)

"Autobus s českými turistami, ktorí sa vracali z výletu do známeho letoviska Šarm-aš-Šajch, prepadla skupina ozbrojencov. Sprievodkyňu, ktorá má české občianstvo, no dlhodobo žije v Egypte, zajali," informoval vo štvrtok Karel Šrol z českého ministerstva zahraničia.

Iba pred niekoľkými dňami uniesli egyptskí beduíni na juhu Sinajského polostrova dve brazílske turistky. Muži od miestnych úradov požadovali výmenou za ich oslobodenie prepustenie zadržiavaných súkmeňovcov. Obe ženy prepustili po niekoľkých hodinách. Rovnaký scenár mali aj februárové únosy troch juhokórejských žien či dvoch Američaniek.

"Na Stredisko pomoci a služieb občanom, ani priamo na veľvyslanectvo SR v Káhire sa so žiadosťou o pomoc po prepadnutiach neobrátil nikto," uviedol pre Topky.sk Ľubo Schwarzbacher z ministerstva zahraničných vecí, ktoré v súvislosti s vývojom situácie v Egypte opakovane odporúča slovenským občanom, ktorí sa chystajú do krajiny cestovať, aby zachovávali maximálnu ostražitosť.

Mali by sa jednoznačne vyhýbať demonštráciám, väčším zhromaždeniam ľudí, fotografovaniu protestných zhromaždení, hliadkujúcich ozbrojených vojakov alebo policajtov. Vzhľadom na rastúcu kriminalitu je nevyhnutné naďalej byť maximálne opatrný, najmä pri pohybe vo večerných hodinách.

Ministerstvo zahraničných vecí dôrazne neodporúča slovenským občanom cestovať do oblasti severného Sinaja a všetkých prihraničných oblastí, ktoré predstavujú pre cestovateľov zvýšené bezpečnostné riziko. Rovnaké odporúčanie sa týka aj fakultatívnych výletov mimo oblasti turistických centier Šarm aš-Šajch, Taba, Dahab a Hurghada. Situácia v uvedených turistických centrách zostáva pokojná.

Ministerstvo odporúča vyplniť pred cestou do Egypta registračný formulár, ktorý pomôže zastupiteľskému úradu v prípade núdze poskytnúť rýchlu, kvalitnú a plnohodnotnú pomoc.

Letoviská sú od seba vzdialené iba niekoľko kilometrov. Z Taby do Šarm-aš-Šajchu je to 215 km, Dahab - Šarm-aš-Šajch - 88 km, Hurghadu oddeľuje Suezský prieplav.

Dovolenkári, pozor: V Egypte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu