Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotlebovci pod Krásnou Hôrkou: Cestu do osady im skrížili ťažkoodenci!

Prívrženci sa vybrali na Zobraziť galériu (14)
Prívrženci sa vybrali na "prehliadku" rómskej osady (Zdroj: SITA)

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Okolo 500 prívržencov Ľudovej strany – Naše Slovensko sa stretlo dnes popoludní v Krásnohorskom Podhradí , na „súkromnej akcii“ priamo v centre obce. Hoci pôvodne sa hovorilo o tom, že zhromaždenie nie je povolené, akcia sa konala na súkromnom pozemku, hneď vedľa obecného úradu v centre obce.

Približne o 15:00 k zhromaždeným prehovoril volebný líder strany Marián Kotleba. Hneď na začiatku upozornil na „policajné manévre“, ktoré sa dnes v Krásnohorskom Podhradí konajú, a to len kvôli pokojnému zhromaždeniu. Desiatky, možno stovky policajtov, vrátane jazdeckej polície, boli v obci už minimálne dve hodiny pred začiatkom avizovaného stretnutia.

Členovia Ľudovej strany – Naše Slovensku chceli podľa Kotlebu dnešným stretnutím poukázať na to, čo sa udialo na hrade Krásna Hôrka. Podľa neho dnešné policajné manévre veľmi pripomínajú udalosti zo Šarišských Michalian. V príhovore k zhromaždeným Kotleba kritizoval, že je tu určitá skupina ľudí, ktorá nemá žiadne povinnosti, len práva. Marián Kotleba ich nazval „asociálnymi parazitmi“, ktorí zneužívajú systém a nič sa im nemôže stať, napríklad ani v prípade vypálenia hradu Krásna Hôrka.

Kotleba tiež kritizoval ohlásenú zbierku na obnovu hradu Krásna Hôrka, pretože na jeho obnovu sa budú opäť zbierať len tí, ktorí pracujú, a tí, ktorí ho majú na svedomí neprispejú ničím, ani len prácou. „Prečo by sme mali platiť do zbierky na niečo, čo zničili tí, ktorí nikdy do štátu žiadne peniaze nedali,“ uviedol Kotleba.

Volebný líder strany zároveň na stretnutí upozornil na problém nelegálnych rómskych obydlí priamo v obci pod hradom Krásna Hôrka. Kotleba povedal, že sa bude snažiť získať pozemky pod obydliami do svojho vlastníctva a následne sa vysporiada aj s nelegálnymi obydliami. Spomenul pri tom buldozér či bager. Približne po polhodinovom zhromaždení vyzval prítomných, aby sa zúčastnili prehliadky jeho budúcich pozemkov, na ktorých stoja rómske obydlia. 

Krátko po 17:00 sa vybral dav priaznivcov Mariána Kotlebu a Ľudovej strany – Naše Slovensko z centra obce Krásnohorské Podhradie na „obhliadku“ rómskej osady pod hradom Krásna Hôrka. Na „prehliadku“, ako to nazval Marián Kotleba, ich pozval jeden z majiteľov pozemkov, na ktorých stojí nelegálna rómska osada pod hradom. Marián Kotleba prejavil záujem kúpiť si tieto pozemky a na „prehliadku“ zobral aj účastníkov stretnutia, ktoré sa uskutočnilo krátko predtým v centre obce.

Už na prvej križovatke v obci zastavila dav policajná hliadka, ktorá vyzvala účastníkov, aby upustili od svojho konania a rozišli sa. Približne 500 účastníkov pochodu však neuposlúchlo výzvu a pokračovalo ďalej. Policia však zatarasila všetky prístupové cesty k rómskej osade a dav nasmerovali do úzkej, asi tri metre širokej uličky medzi záhradami rodinných domov, na konci ktorej ich čakal veliteľ zásahu spolu s ťažkoodencami. Aj tu vyzval veliteľ zásahu účastníkov, aby sa v pokoji rozišli, v opačnom prípade budú nútení použiť donucovacie prostriedky. Polícia bola ochotná pustiť na prehliadku pozemkov len jeho majiteľa a Mariána Kotlebu.

Veliteľ zásahu opakovane vyzýval účastníkov, ktorých zastavili asi 200 metrov od rómskej osady, aby sa v pokoji rozišli. Slovná prestrelka medzi políciou a účastníkmi pochodu trvala ešte asi polhodinu, potom sa dav postupne začal rozchádzať. Niektorí účastníci sa snažili dostať bližšie k osade aj cez hradný kopec, polícia však mala aj tu svojich ľudí, takže sa museli vrátiť naspäť. Na zásah boli pripravení aj policajti na koňoch. Tí však nemuseli zasiahnuť a po chvíli odišli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu