Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Aj Bratislava potrebuje peniaze z eurofondov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Bratislava potrebuje peniaze z eurofondov, postavenie hlavného mesta v novom programovom období 2014-2020 by sa v čerpaní európskych peňazí malo teda zásadne posilniť.

T je jeden zo záverov  rokovania Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy zameraného okrem iného na prípravu 23. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Informovala hovorkyňa združenia Alžbeta Klesnilová.

Podľa predsedu regionálneho združenia a starostu mestskej časti Petržalka Vladimíra Bajana treba presadiť možnosť čerpania eurofondov aj pre Bratislavu a okolie. Regionálne združenie vyzve primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a hlavným mestom prehodnotili priority v rámci Operačného programu Bratislavský kraj a zdynamizovali čerpanie prostriedkov z eurofondov.

Klesnilová uviedla, že starostovia sa dnes zaoberali aj požiadavkami, ktoré ZMOS navrhuje zakotviť v programe novej vlády. „Je potrebné, aby sme sa stali partnermi vlády a presadzovali také legislatívne zmeny, ktoré pomôžu územnej samospráve. Od novej exekutívy budeme chcieť jednoznačne počuť, aký je jej vzťah k samospráve,“ konštatoval starosta Bajan. Regionálne združenie sa podľa hovorkyne chce v tomto roku usilovať o novelizáciu zákona o pozemných komunikáciách, ktorý by umožňoval samospráve riešiť parkovaciu politiku a vyrubovať poplatok za parkovanie na území obce.

Združenie sa podľa hovorkyne plánuje zaoberať aj zberom komunálneho odpadu, chce hľadať metódy na zefektívnenie výberu miestnych daní či riešiť parkovanie v meste. Od hlavného mesta budú podľa hovorkyne požadovať pasportizáciu reklamných nosičov a digitalizáciu získaných dát pre potreby mesta a mestských častí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu