Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ÚPSVaR sklamal očakávania Ligy otcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Liga otcov je nespokojná s tým, ako sa v tomto období riešil problém striedavej starostlivosti o dieťa, ktorú pôvodne chcela presadzovať strana SaS. Dôvodom je rozpor každodennej praxe a teórie úpravy vzťahov medzi rozídenými partnermi a ich deťmi.

"Keď mám dnes zhodnotiť prácu v tomto rezorte, tak keď som videl (Ivana) Juráša, ako má billboard 'Pracujem pre naše deti', pričom má na svedomí, že 18.000 detí v tejto krajine je polosirotou, práve tento človek si fukne toto na billboard, no mne je z toho na vracanie," zhodnotil Ladislav Ďurkovič z ligy.

Ďurkovič pritom tvrdí, že lepšie by otázku striedavej osobnej starostlivosti zrejme nezvládli ani predstavitelia inej strany. Liberáli sa však podľa neho na predvolebných letákoch chvália aj tým, že "podporili striedavú starostlivosť rozvedených rodičov o detí".

Od začiatku marca na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) platí nová záväzná interná norma, ktorú v pondelok (5.3.) predstavil Juraš. Tá predpokladá, že by sociálni pracovníci mali po novom začať ponúkať striedavú starostlivosť o deti ako prvú možnosť porozvodového usporiadania.

Predstavitelia ligy sú však presvedčení, že nová smernica je nepraktická a potvrdila problémy, ktoré existujú. "Na 25 stranách obsahuje kopec balastu, ktorý je pre kolízneho opatrovníka zrejmý a mal by to vedieť..., ale neponúka vodidlo pre postup kolízneho opatrovníka pri situáciách, ktoré doteraz boli problémové," komentoval obsah normy právnik Michal Fuzy.

Zástupcom združenia v dokumente chýbajú viaceré úpravy. Usmernenie podľa nich má zbytočne veľa podmienok, pričom v ňom absentujú dôvody zverenia dieťaťa, či proces rozhodovania. "Absentuje napríklad, ako má kolízny pracovník preskúmať interakciu rodič - dieťa, rovnako tam nie je presný a podrobný výklad pojmov, alebo je nepostačujúce či nedostatočne vysvetlené, čo je to záujem dieťaťa," vysvetlil výhrady Fuzy.

Podľa údajov Ligy v minulom roku z celkového počtu 18.724 detí, do striedavej starostlivosti bolo zverených len 457, pričom menej ako 100 rozhodnutím súdu. Otcovia sú podľa Ďurkoviča v podobných rozhodovaniach znevýhodňovaní. Združenie sa stretlo v praxi s tlačivom, ktoré majú predtlačené šablóny upravujúce povinnosti otca vo vzťahu k matkám.

Podľa prieskumu ligy pritom len 5 percent otcov po rozchode nemá záujem o starostlivosť o dieťa, kým zhruba 80 percent chce byť jediným rodičom dieťaťa alebo s ním chce tráviť viac času. "Ak tri mesiace neplatíte výživné, je to trestný čin, ale ak vám niekto nedá dieťa, a to trpíte, aj keď ho nevidíte deň, tak to trestný čin nie je," uzavrel Ďurkovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu