Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

HZS varuje pred ľadom a snehom, turista spadol z 80 metrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov hôr, že vo vysokohorskom prostredí väčšiny pohorí Slovenska naďalej pretrvávajú nepriaznivé podmienky na vysokohorskú turistiku a skialpinizmus. Najvyššie pásma hôr sú pokryté tvrdým snehom až ľadom. Horská služba preto návštevníkom odporúča zvážiť pohyb vo vysokohorskom prostredí. Veľmi nepriaznivé zimné podmienky pre vysokohorské športové aktivity budú pretrvávať najmenej nasledujúce dva dni.

Príkladom je aj dnešný zásah horských záchranárov vo Vysokých Tatrách. Z Chaty pri Popradskom plese dostali žiadosť o pomoc pre zraneného českého turistu pod sedlom Ostrvy. Muž sa pošmykol a poranil si nohu a hlavu. Privolaní horskí záchranári zranenému turistovi poskytli prvú pomoc a odovzdali ho privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci na ďalšie vyšetrenia.

Nepriaznivé podmienky na turistiku si vyžiadali aj ďalšie zranenie. Tentoraz potreboval pomoc slovenský turista vo Vysokých Tatrách. Muž sa pošmykol a spadol pri zostupe zo Zbojníckej chaty vo Veľkej Studenej doline. Po približne 80-metrovom páde v oblasti nad Bránou síce zostal pri vedomí, ale s podozrením na poranenie panvy, nebol schopný samostatného zostupu. Vďaka priaznivým letovým podmienkam požiadali horskí záchranári o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu. Vrtuľník vyviezol k zranenému lekára a horského záchranára, ktorí muža ošetrili a následne transportovali na palube vrtuľníka na ďalšie ošetrenie do popradskej nemocnice, informovala Horská záchranná služba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu