Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledný let premiérky Radičovej do Bruselu: Pribalila som si aj šaty!

Iveta Radičová počas letu do Bruselu
Iveta Radičová počas letu do Bruselu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Posledný raz ako premiérka dnes popoludním odletela Iveta Radičová do Bruselu na summit európskych lídrov, kde v piatok za Slovensko podpíše novú medzivládnu dohodu o prísnejších rozpočtových pravidlách. S akými pocitmi odchádza do hlavného mesta Belgicka a koho si počas svojho vládnutia obľúbila, na to nám odpovedala tesne pred odletom.


Pripravujete sa na túto návštevu nejako špeciálne?
Nejdem do Bruselu posledný raz, preto sa nemusím nijako špeciálne
pripravovať. Do Bruselu budem chodiť aj naďalej, lebo už roky pôsobím ako národný expert pre sociálne veci. Odteraz som obohatená o skúsenosť, čo sa od expertov očakáva a čo dávajú premiérom na stôl.


S akými pocitmi idete na summit?

Keďže sa odkladá rozhodovanie o Grécku, tak tentoraz s pokojným pocitom. Budeme podpisovať zmluvu o finančnej disciplíne – ide o veľmi dôležitý krok pre budúcnosť nielen Európy, ale aj Slovenska.


Kto Vám bol za uplynulé dva roky najbližší?

Mám šťastie na priateľov a skvelý tím - títo ľudia mi boli najbližší pred funkciou premiérky, počas funkcie a budú aj po nej. A pokiaľ je to mienené na premiérov, tak musím podčiarknuť, že počas môjho funkčného obdobia sme sa vymenili desiati. Áno, príliš časté výmeny vlád – aj to je signál o vážnosti situácie a o hĺbke krízy v krajinách eurozóny a EÚ. Rozlúčky človeka vždy poznačia, pretože  najmä v okamihu, keď padne zodpovedná vláda, si uvedomí, že to nie je fér. Ale nerobila by som nejakú hitparádu. V každom prípade vecne bola vždy silná zhoda s viacerými severskými krajinami, ale aj v rámci V4. Rovnako tak s Veľkou Britániou a v neposlednom rade s pani kancelárkou Merkelovou.


Odchádzate z politiky definitívne?

Žiadny premiér, i keď už je expremiérom, nemá šancu definitívne odísť z politiky. V štandardných demokraciách ste s touto funkciou už spojený doživotne – teraz neviem, či k tomu mám dať plusové alebo mínusové znamienko. Mienim sa angažovať vo veciach verejných aj v politike tak, ako som bola angažovaná od novembra 89. Nie som apolitický človek a nemyslím si, že mám právo sa ním v tomto momente stať.


Ako sa chcete rozlúčiť s kolegami?

Sú kolegovia v práci na Úrade vlády, sú kolegovia v parlamente, sú kolegovia vo vláde, na úrovni EÚ či OSN. Každá oficiálna rozlúčka, ktorá bude mať svoje pokračovanie v inej forme spolupráce, má svoje špecifikum. Rozlúčku s  kolegami v politike som spojila v decembri s oslavou mojich 55. narodenín a, samozrejme, na poslednom rokovaní vlády bude ešte aj oficiálna rozlúčka.


Čo si oblečiete do Bruselu, vzhľadom na to, že cestujete posledný raz ako premiérka?

Tradične kostým. Podčiarkujem, že do Bruselu budem chodiť aj naďalej. Hoci tam idem posledný raz v premiérskej funkcii,  špeciálne som o oblečení nerozmýšľala. Ale pribalila som si oblečenie na slávnostné podpísanie tzv. fiškálnej zmluvy – šaty so sakom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu