Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Voda zalieva Slovensko: Potopa v Trenčíne a Myjave, na Orave čakajú katastrofu!

Kruhový objazd v Trenčíne je pod vodou
Kruhový objazd v Trenčíne je pod vodou (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Tretí stupeň povodňovej aktivity! Slovenský hydrometeorologický ústav zareagoval na súčasnú nepriaznivú situáciu v niektorých regiónoch výstrahou pred záplavami, ktoré vznikajú v dôsledku topenia sa snehu. V súčasnosti sú na tom najhoršie okresy Čadca, Myjava a Námestovo.

"Vzhľadom na výskyt ľadových úkazov a zvýšenia teploty vzduchu v povodí hornej Oravy je predpoklad vzniku ľadových bariér s následným vzdutím vodných hladín a zvýšenia prietokov s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA," píše SHMÚ na svojej stránke. Varovanie platí až do odvolania.

Meteorológovia očakávajú v najbližších dňoch výrazné zvýšenie teplôt na 8 až 15 stupňov aj zrážky, zväčša vo forme dažďa. Hydrologička SHMÚ Soňa Liová predpovedá topenie snehu, ktoré spolu s dažďom spôsobí výrazný vzostup prietokov v povodiach Oravy, Varínky, Kysuce, pravostranných prítokov Váhu po Trenčín a na väčšine tokov stredného a východného Slovenska.

"Táto situácia bude na tokoch pravdepodobne pretrvávať minimálne do konca týždňa," cituje Liovú v tlačovej správe hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Na Myjave sa voda vyliala na cesty

Na Myjave vyhlásili dnes o 9:30 tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako informoval hovorca mesta Marek Hrin, problémy s vodou zaznamenali už v noci, situácia však nie je tak dramatická, ako po minulé roky. „Máme problémy napríklad v lokalite Trnovce, kde prešla vlna cez areál amfiteátra, taktiež v centre časti Turá Lúka, kde momentálne hasiči odčerpávajú vodu z niektorých dvorov alebo pivníc,“ informoval Hrin.

Voda sa taktiež vyliala aj na niektoré cesty. Celú situáciu vedenie mesta monitoruje, kontroluje aj okolie Myjavy a poldre. Mesto má jeden suchý polder pri nemocnici, ktorý pomáha zachytávať a regulovať povodňové vlny na rieke Myjava priamo v meste. Ďalší dokončili v júni minulého roka na Svaceníckom jarku. „Suchý polder pri nemocnici je zhruba do polovice zaplnený, novovybudovaný polder Svaceník je naozaj veľmi plný,“ skonštatoval Hrin.

Povodie rieky Myjava sa v posledných rokoch vylialo niekoľkokrát. Najviac sa to dotklo miestnej časti Turá Lúka, postihnuté bývajú tiež myjavská časť Žaboškreky s riečkou Cengelkou, časť Trnovce a časti Turej Lúky s názvami Píly a Malejov.

Najväčšie sídlisko Trenčína Juh ohrozuje voda

Hlavná cesta Východná je zatopená vodou, ľudia ktorí sa privezú na zástavku na Východnej nemajú šancu prejsť na druhú stranu a dostať sa domov. Napísal podľa informácií miestnej obyvateľky portál tvnoviny.sk. Video z kruhového objazdu hovorí za všetko.

Záplavy v Trenčíne

Problémy majú aj na sídlisku v Ilave

Na Kukučínovej ulici v Ilave musia zasahovať hasiči. Pod vodou skončilo nielen detské ihrisko, ale dokonca aj autá, ktorých majitelia sa mohli iba bezmocne prizerať z okien.

Situácia na Hrone

Situácia na Hrone v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici sa zlepšila, ľadové kryhy, ktoré pokrývali tok rieky sa vplyvom počasia postupne topia a voda bez problémov odteká preč. "Situácia je tam taká, že sa uvoľnili súvislé ľadové plochy, medzi ktorými preteká prúdnica. Znížil sa aj stav hladiny Hrona, to znamená, že to má kade bez problémov odtiecť," vysvetlil vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia žiarskeho Obvodného úradu Jaroslav Holzer.

Zatiaľ tak podľa jeho slov nebezpečenstvo vzniku povodní na tomto úseku nehrozí. Je možné, že niektoré kryhy sa pustia dole Hronom, ale ani to by nemalo predstavovať nebezpečenstvo. Od pondelka (27.2.) popoludnia bol na tomto úseku vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity. Ten by mal byť podľa Holcera vzhľadom na priaznivú zmenu situácie dnes pravdepodobne odvolaný.

Najkritickejšia situácia tu bola počas uplynulého víkendu, kedy na mieste zasahovali aj dobrovoľní hasiči zo Žarnovice. Jeden objekt nachádzajúci sa v tesnej blízkosti Hrona museli zabezpečiť pred vodou vrecami s pieskom. Vďaka požičanej technike pokračovali nedeľu v rozbíjaní ľadových krýh.

Povodne čakajú aj v Česku

Vplyvom topenia snehu sa na mnohých miestach Českej republiky v stredu zdvihli hladiny niektorých vodných tokov. Napríklad na rieke Stěnavě platil až do poludnia tretí stupeň povodňovej aktivity. S ubúdajúcim dažďom síce po poludní na mnohých ohrozených miestach ustalo zvyšovanie hladín, naďalej však platí riziko ich mierneho rozvodnenia. Kvôli lokálnym záplavám museli uzavrieť aj niektoré úseky ciest.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu