Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Chorých pribúda, chrípka však ešte neprišla

BRATISLAVA - V slovenských ambulanciách pribúdajú pacienti, ktorých trápi nádcha, kašeľ a ďalšie zdravotné problémy, chrípka však zatiaľ neprepukla. Chorobnosť sa zvýšila najmä v druhej polovici októbra, zhodli sa lekári, ktorých oslovila ČTK. V minulom týždni vyhľadalo pomoc lekára podľa Úradu verejného zdravotníctva viac než 43.000 ľudí. Koncom septembra ich bolo o polovicu menej.

"Pacientov pribúda, ale zatiaľ to nie je dramatické. Vzhľadom na ročné obdobie je zvýšený počet ochorení normálny," povedal lekár Peter Polakovský z Humenného. Podobne ako ďalší lekári upozornil aj Polakovský na to, že po zrušení dvadsaťkorunových poplatkov za návštevu u lekára sa do ambulancií vracajú pacienti, ktorí pomoc lekára nevyhnutne nepotrebujú.

Podobná situácia v chorobnosti je podľa lekárky Oľgy Krídlovej aj v Bratislave. "Väčšinou ide o bežné virózy, teda zdravotné problémy, ktoré spôsobujú vírusy šíriace sa vzduchom. Chrípka sa zatiaľ neprejavila," dodala.

Lekári očakávajú, že situácia sa zhorší po výraznom ochladení v uplynulých dňoch, pretože ľuďom chladné počasie oslabuje imunitu. "Môže to však paradoxne aj pomôcť. Nepriaznivé počasie napríklad obmedzí pohyb detí, čo bráni prenosu vírusov," poznamenala detská lekárka z Modry Ivona Džupová.

Hromadné zdravotné ťažkosti spôsobuje podľa lekárov každoročne vírus chrípky. Dokáže sa rýchlo meniť, a preto sa proti nemu ťažko bojuje, tvrdia zdravotníci. Zatiaľ však podľa Úradu verejného zdravotníctva na Slovensku ani v iných krajinách Európy na chrípku mnoho ľudí neochorelo. Vírus však zvykne podľa úradu najviac ľudí zasiahnuť v decembri, januári a februári. Na Slovensku ochorie podľa štatistík na chrípku jeden až dva milióny ľudí ročne.

V predchádzajúcich rokoch vyvolal obavy predovšetkým vírus vtáčej chrípky H5N1, ktorý vo svete usmrtil približne stovku ľudí. Ochorenie prenášajú voľne žijúce vtáky a môžu sa ním infikovať aj ľudia. Choroba sa prejavuje horúčkami, dýchacími ťažkosťami a slabosťou. Vírus sa však zatiaľ nedokáže prenášať z človeka na človeka, a preto ešte neprepukli epidémie, ako pri bežnej chrípke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu