Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nadácia Orange pomôže seniorom sumou 80-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rok 2012 je Európskou úniou vyhlásený za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Nadácia Orange sa rozhodla podporiť túto medzinárodnú iniciatívu a vyhlasuje ďalší ročník grantového programu zameraného na zlepšovanie kvality života seniorov s názvom Zelená pre seniorov.

Nadácia prerozdelí 80-tisíc eur medzi projekty pripravené organizáciami z celého Slovenska, ktorým záleží na živote starších ľudí.

„Počet zasielaných projektov zameraných na podporu seniorov je z roka na roka vyšší. Svedčí to o tom, že si spoločnosť uvedomuje čoraz intenzívnejšie potrebu prinášať riešenia na dôstojnejšie, kvalitnejšie a aktívnejšie prežívanie života seniorov. Teší ma, že sa vyhlásením štvrtého ročníka programu Zelená pre seniorov môžeme zároveň pripojiť k celoeurópskej iniciatíve, v rámci ktorej sa naši rodičia a starí rodičia dostávajú opäť do centra pozornosti spoločnosti,“ hovorí správkyňa Nadácie Orange Andrea Cocherová.

Subjekty, ktoré sa zameriavajú na prácu so seniormi, majú od 20. februára opäť príležitosť posielať svoje projekty zamerané na zvyšovanie kvality života občanov nad 60 rokov, ich integráciu do spoločnosti, posilňovanie ich sebarealizácie, sebestačnosti a nezávislosti. Šancu získať podporu majú vzdelávacie aktivity ako kurzy, semináre, workshopy a diskusie, ktoré seniorom umožnia rozšíriť svoje poznatky v rôznych oblastiach spoločenského života.

Program myslí aj na tých seniorov, ktorí sú ohrození sociálnym vylúčením a nedostatkom sociálnych kontaktov. Nadácia Orange preto podporí integračné aktivity v prostredí, v ktorom môžu prísť seniori do kontaktu s druhými, predovšetkým s generáciou mladých ľudí.

Projekty môžu byť cielené na organizované skupiny seniorov v domovoch dôchodcov, penziónoch či kluboch dôchodcov. Grantový program však podporí aj projekty, ktoré podajú pomocnú ruku ľuďom žijúcim vo svojich domácnostiach. Granty sú určené rovnako pre aktívnych seniorov, ktorí hľadajú ďalšie možnosti svojej sebarealizácie ako aj pre tých, ktorí sú odkázaní na starostlivosť druhých.

Maximálna výška podpory, ktorú možno získať na jeden projekt, je dvetisíc eur. Podpora je určená na materiálne a organizačné zabezpečenie plánovaných aktivít projektu. Jeden subjekt môže predložiť viacero projektov, podporený však bude maximálne jeden projekt od jedného subjektu. Svoje žiadosti môžu zasielať mimovládne organizácie, samosprávy, zariadenia poskytujúce sociálnu starostlivosť a rozpočtové organizácie – knižnice, múzeá, galérie, kultúrno-osvetové centrá, vzdelávacie inštitúcie a školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu