Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

O dokončenie cyklotrónového centra má záujem ruský investor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O dokončenie cyklotrónového centra na Slovensku má záujem ruský investor. Vo svojich večerných správach o tom informovala STV.

Vláda navrhla zmier v arbitráži, ktorú so Slovenskom v tomto prípade vedie ruská strana. Mimosúdna dohoda je podľa ministrov pre Slovensko výhodnejšia. Kabinet o materiáli rokoval v utajenom režime, chce ho odtajniť, až keď sa o ňom dohodnú obe strany. "Vláda zvažovala riziká súdneho sporu verzus mimosúdna dohoda a jednoznačne táto dohoda zabezpečuje to, že SR by o ten hnuteľný majetok nemala prísť v rámci mimosúdnej dohody," citovala STV premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS).
      
O vybudovaní cyklotrónového centra z deblokácií ruského dlhu rozhodla slovenská vláda ešte v roku 1996. Jednu budovu sa podarilo dokončiť, dnes slúži na výrobu rádiofarmák a diagnostiku nádorových ochorení. Ďalší pavilón je nedokončený. Mal v ňom byť veľký cyklotrón, ktorý by slúžil aj na rádioterapiu a mohol by byť využívaný aj na nemedicínske ciele.
      
Dodávateľ cyklotrónu Technomed Export sa po viac ako dvojročnom nefinancovaní projektu obrátil v roku 2009 na rozhodcovský súd Slovenskej advokátskej komory. Súčasťou zmieru môže byť aj otázka dostavby, ktorú by mohol financovať ruský investor.
      
Slovensko-ruskú dohodu možno podľa informácií STV očakávať po slovenských parlamentných voľbách a ruských prezidentských voľbách, ktoré budú v marci. Perspektívne sa hovorí o vybudovaní spoločného projektu s údajne výhodnými podmienkami pre Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu