Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko bude v súdnych sporoch zastupovať firma poradcu premiérky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Advokátska kancelária poradcu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) Jozefa Vozára bude zastupovať Slovenskú republiku v mnohomiliónových súdnych sporoch. Národná rada (NR) SR si ho mala vybrať po prieskumu trhu bez súťaže. Informuje o tom denník Pravda.

Uzavretá zmluva je účinná do konca roku 2012, pričom Vozárova spoločnosť má z jej plnenia získať 10.000 eur za zastupovanie štátu v ôsmich sporoch. "Peniaze dostane vyplatené bez ohľadu na výsledok," konštatuje Pravda. Záujem o zastupovanie Slovenska v jednom zo sporov pritom prejavila aj americká advokátska kancelária Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Tá už našu krajinu predtým úspešne zastupovala v rámci medzinárodného arbitrážneho sporu. Pripúšťa pritom, že výška dohodnutého honoráru je nezvyčajná. Advokátska kancelária odhadla zastupovanie v tomto mnohomiliónovom spore na 2,5 milióna eur. Advokátovi Marekovi Hroudovi sa zase nepozdáva účinnosť zmluvy.

"Neviem si predstaviť, akým spôsobom je advokát schopný zabezpečiť, aby sa súdne spory skončili v priebehu roka," uviedol. Jiří Vlach z Transparency International Slovensko zase namieta výber zástupcu. Pod prieskumom trhu sa môže podľa neho v praxi rozumieť aj priame zadanie vybranej firme. Kancelária NR SR však takýto výklad odmieta. "Advokátska kancelária Jozefa Vozára splnila všetky podmienky a požiadavky," uviedla hovorkyňa kancelárie Darina Jahelková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu