Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ozbrojené sily nemajú peniaze a zaostávajú takmer vo všetkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súčasný stav ozbrojených síl charakterizuje zaostávanie pri dosahovaní štandardov interoperability.

"Oblasť modernizácie a rozvoja zaostáva za súčasnými požiadavkami i v porovnávaní s okolitými krajinami skoro vo všetkých oblastiach," uviedol to dnes pri vyhodnotení plnenia úloh roku 2011 náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. Väčšina zbraňových systémov je zastaraná, prevádzkyschopnosť techniky a materiálu dlhodobo klesá v dôsledku nedostatočného zásobovania náhradnými dielmi servisu a opráv.

V mnohých komoditách nie sú zabezpečené dostatočné rezervy, vo výcviku sa ozbrojené sily zameriavajú na zvládnutie čoraz viac zužujúce sa priority, zhodnotil Vojtek. Nedostatok finančných prostriedkov sa podľa neho negatívne prejavuje na ďalšom skvalitňovaní a motivácie personálu.

I napriek nedostatku peňazí sa podarilo nakúpiť novú techniku, či už ide o špeciálnu dekontaminačnú chemickú techniku, dodávky pre systém MOKYS. Nakúpili sa terénne automobily Aktis, nakladače či ďalšia ženijná technika. Celkom išlo na nákup nových komodít takmer 40 miliónov eur. Vojtek však i tento nákup hodnotil slovami, že došlo k minimálnej obmene výzbroje a techniky. Na výmenu čakajú terénne vozy UAZ, nákladné vozidlá či vojenské sanitky.

"Reálna potreba finančných zdrojov na zabezpečenie rozvoja ozbrojených síl a obmenu hlavných druhov techniky zostáva i v tomto roku na odhadovanej výške 3,3 miliardy eur," dodal náčelník GŠ. Pozastavil sa tiež nad pokračujúcim poklesom počtu profesionálnych vojakov. Kým na začiatku minulého roka bola naplnenosť tabuľkových počtov vojakov na úrovni približne 88 percent, koncom roka sa priblížil k hranici 86 percent.

Jednou z mála oblastí, kde armáda splnila plánovaný cieľ, bola naša účasť v zahraničných misiách. Celkom bolo nasadených 552 vojakov, pričom až 62 percent predstavoval náš príspevok v operácii ISAF v Afganistane. Z misií sa predčasne vrátilo sedem vojakov, ako však zdôraznil Vojtek, ani v jednom prípade nešlo o dôsledok disciplinárneho previnenia

O tom, že armáda trpí nedostatkom financií, čo sa odráža na úrovni výcviku vojakov či modernizácie techniky, počúvame už niekoľko rokov, poznamenala predsedníčka vlády Iveta Radičová, poverená riadením rezortu obrany.

"Nové technológie znamenajú obrovské nároky na verejné financie," dodala s tým, že je preto potrebná kooperácia v rámci krajín aliancie. Prezident a hlavný veliteľ OS SR Ivan Gašparovič povedal, že všetci musíme akceptovať, že situácia nie je jednoduchá. "Rozpočet rezortu obrany sa ale nemôže stať akýmsi záložným rozpočtom, ktorý musí prispievať na rozpočty iných rezortov. To že sme súčasťou aliancie, ktorá je našim akýmsi ochranným dáždnikom, neznamená, že máme mať slabú armádu," zdôraznil prezident s tým, že naša armáda sa musí vyrovnať svojim partnerom v aliancii.

Prezidentovi sa nepáči ani rozhodovanie o rušení niektorých zbraňových systémov bez adekvátnej náhrady, ako sa v minulosti uvažovalo o zrušení tankovej jednotky. Nie je tiež zástancom toho, aby na čele rezortu obrany stál civil. Od roku 1992 máme ministrov civilov a títo ministri videli svoju hlavnú úlohu v tom, ako rozpredať armádu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu