Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stres testy slovenských jadrových elektrární majú vážne nedostatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Záťažové testy slovenských jadrových elektrární majú vážne nedostatky. Tvrdí to organizácia Greenpeace Slovensko na základe analýzy Finálnej národnej správy o záťažových testoch slovenských atómových elektrární, ktorú vypracoval Úrad jadrového dozoru (ÚJD) v rámci procesu takzvaných stres testov.

"Stres testy vôbec nedokázali, že môžeme bezmedzne dôverovať bezpečnosti jadrových elektrární na Slovensku," konštatovala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Andrea Zlatňanská z Greenpeace Slovensko.
      
Záťažové testy slovenských jadrových elektrární sa podľa Greenpeace napríklad zaoberajú len akoby "ideálnymi" haváriami. Teda, že by napríklad pri zemetrasení došlo k poškodeniu len jedného systému, zatiaľ čo by všetky ostatné fungovali normálne. "Tento predpoklad je veľmi optimistický," zhodnotil jadrový inžinier Dalibor Stráský.
      
Správa ďalej počíta aj s tým, že v prípade zemetrasenia nedôjde k porušeniu vodovodného potrubia do poškodenej elektrárne. "Nie je tam ani zmienka o tom, že by mohlo byť poškodené elektrické vedenie," dodal Stráský.
      
Podľa Greenpeace chýba správe aj porovnanie podobnosti fukušimských a slovenských reaktorov, ich nedostatkov a problémov, ktoré môžu byť príčinou havárie a ohrozenia zdravia ľudí. Za vážny problém považuje organizácia tiež vylúčenie ochrany obyvateľstva z teoretických skúšok.
      
Úrad jadrového dozoru tak má podľa experta na jadrovú energetiku z Greenpeace International Jana Haverkampa problém predstaviť si nepredstaviteľné. "Musíme si uvedomiť, že jadrové nehody sa nestávajú z dôvodov, ktoré sme schopní očakávať," priblížil.
      
Ďalším z problémov stres testov je podľa Haverkampa nezávislosť ÚJD, ktorú možno spoznať v postoji k záťažovým testom. "Nezávislý regulátor by nemal elektrárňam rozprávať, aká je ich spoločnosť skvelá, ale mal by chrániť populáciu pred jadrovými rizikami," povedal Haverkamp. Ako príklad uviedol Francúzsko, kde regulátor prišiel s nákladnými opatreniami, ktoré musí prevádzkovateľ elektrárne realizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu