Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič žiada SIS o stanovisko k zbaveniu mlčanlivosti jej šéfa

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič rozhodne o zbavení mlčanlivosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) na základe stanoviska, o ktoré písomne požiadal SIS, tak ako mu to prikazuje zákon. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes agentúre SITA poskytol prezidentov hovorca Marek Trubač.

"Podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností v prípade oslobodenia od povinnosti mlčanlivosti vyšších štátnych funkcionárov, ktorým je aj riaditeľ SIS, ktorý má vypovedať o utajovaných skutočnostiach z pôsobnosti SIS, vyžiada si príslušný orgán, ktorý ich môže oslobodiť od povinnosti mlčanlivosti, stanovisko SIS," odôvodňuje Trubač rozhodnutie hlavy štátu. Agentúra SITA osloví aj SIS.

Prezident Ivan Gašparovič dostal 17. januára písomnú žiadosť z oddelenia vyšetrovania Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia policajného zboru SR o pozbavenie mlčanlivosti bývalého riaditeľa SIS Jozefa Magalu a súčasného šéfa tajnej služby Karola Mitríka. V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Minister vnútra Daniel Lipšic založil špecializovaný tím, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním prípadu. Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu