Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zlodejina, či dobrý obchod? Ministerstvo vnútra kupovalo Fabie aj po 82-tisíc!

Interiér Zobraziť galériu (3)
Interiér "zázračnej Fabie" za desiatky tisíc (Zdroj: Autofórum)

BRATISLAVA - Šokujúcu sumu chcelo zaplatiť za nové vozidlá slovenské ministerstvo vnútra. Podľa autofora.cz plánovalo dať za jednu Škodu Fabia, ktorá má slúžiť polícii, neuveriteľných viac než 82-tisíc eur. Predražené mali byť najmä radary vo vozidlách, údajne o stovky tisíc eur! Ministerstvo obvinenia popiera a označuje ich za manipulácie a klamstvá. Tender však zastavilo, kým sa celá vec nepreverí.

Automobilový expert Autofóra sa vo svojich článkoch venoval napríklad kontroverznému nákupu Passatov pre českú políciu. Za 20 nových áut zaplatila asi 30 miliónov korún, čo je podľa neho výsmech daňovým poplatníkom. 

"To však nie je nič v porovnaní s tým, čo sa podarilo niekomu podobne uvažujúcemu na Slovensku," podotkol v článku. "Ten totiž ich ministerstvu "strelil" obyčajné Škody Fabia za ešte väčšiu sumu," dodal s tým, že niekto sa pri tejto príležitosti musel poriadne nabaliť.
 
Podľa dvoch kúpnych zmlúv sa ceny 90 Fabií, ktoré kupovalo ministerstvo, pohybovali od asi 9-tisíc za obyčajné modely, po šokujúcich 82-tisíc za vylepšenú verziu škodovky. 
 
Základná cena najdrahšieho auta mala byť 19 056 eur, za "pomaľovanie" vozidla a majáky zaplatili daňoví poplatníci 4 784,40 eur. Najdrahšia zo škodoviek má aj balistickú ochranu, cena 11 987,64 eur. Najväčšiu časť však tvorí cestný radar Multiradar CD, ktorý stál aj s inštaláciou 47 544 eur. Dvaapolnásobne viac ako samotné auto, uviedol autor českého článku Walter Kraft.
 
Multiradar CD je zriedka používaný nemecký merač rýchlosti. Podľa zistenia Autofóra je jeho bežná cena asi 30-tisíc, čiže ministerstvo, ktoré ho nechalo inštalovať do dvadsiatich áut, za radary zaplatilo o stovky tisíc viac - takmer milión eur. Konkurenčné modely radarov sa pritom údajne predávajú za oveľa nižšiu cenu ako 47 544 eur, za asi 15-tisíc.
 
"Ministerstvo vnútra sa ohradzuje voči manipuláciám a klamstvám, ktoré zverejnil český server," reagoval pre Topky hovorca rezortu Gábor Grendel, podľa ktorého ide o "jednostranný článok plný nepravdivých dohadov."
 
Ako uviedol, ministerstvo vyhlásilo konkurz, do ktorého sa prihlásilo 20 uchádzačov. Výber sa uskutočnil prostredníctvom elektronickej aukcie v septembri. Víťaz, spoločnosť Škoda Auto, ponúkla najnižšiu cenu.
 
Grendel odmietol aj obvinenia v súvislosti s najdrahšou časťou výbavy - radarom. "Výber výrobcu zabudovaných radarových meračov je vo výlučnej kompetencii dodávateľa áut," konštatoval s tým že Multiradar má oproti konkurencii výhody. "Toto zariadenie dokáže naraz namerať autá v troch jazdných pruhoch, na rozdiel od predchádzajúcich zabudovaných radarov je neviditeľné a je odolné voči tzv. anti-radarom."
 
Keďže rezort nemá podpísanú rámcovú zmluvu na nákup takýchto prístrojov, môže ich údajne nakupovať len ako súčasť vozidiel. "Nákup akýchkoľvek iných radarových meračov, ktoré neboli predmetom verejného obstarávania by bolo v priamom rozpore s podmienkami verejnej súťaže ako aj zákona," dodal hovorca. 
 
Napriek všetkému minister vnútra Daniel Lipšic pozastavil celý tender a nariadil inšpekcii, aby vykonala kontrolu. Na základe jej výsledkov sa vraj rozhodne, či sa zmluva zruší, alebo sa uskutoční.
 

Časť kúpnej zmluvy, v ktorej sa hovorí o špeciálne upravenej Fabii. Expert považuje sumy za jednotlivé položky za absurdné:

Zlodejina, či dobrý obchod?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Autofórum)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu