Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na horách si dávajte pozor, vyhlásili 4. lavínový stupeň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JASNÁ – Veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice trvá v Západných Tatrách, Malej i Veľkej Fatre. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň.

Dnes o tom informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Dôrazne vystríhal pred podnikaním akýchkoľvek vysokohorských túr, lebo na mnohých strmých svahoch je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri minimálnom dodatočnom zaťažení slabo spevnenej snehovej pokrývky. Naďalej hrozí aj padanie rozmerných spontánnych lavín.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -18 do -7 stupňov Celzia. Fúkal silný vietor severných smerov rýchlosťou do 50 km/h, vo Vysokých Tatrách v nárazoch až do 90 km/h. Za uplynulých 24 h pripadlo iba do 8 cm, ale za posledných päť dní až do 100 cm suchého snehu.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložená. Najmä na juhovýchodných záveterných svahoch a v žľaboch sa nachádzajú vetrom naviate málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. „Snehová pokrývka tam môže presahovať trojmetrovú výšku. Naopak, mnohé hrebene sú sfúkané až na tvrdý podklad,“ dodal Kyzek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu