Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel najstarší slovenský generál Ján Strcula, v máji by mal sto rokov

Ján Strcula
Ján Strcula (Zdroj: zvazvojakov,sk)

BRATISLAVA - V stredu 11. januára zomrel vo veku nedožitých sto rokov najstarší slovenský generál Ján Strcula. Informoval o tom hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf. Ministerstvo obrany vyjadruje pozostalým generálmajora vo výslužbe Jána Strculu úprimnú sústrasť. Najstarší slovenský generál zomrel necelé štyri mesiace pred svojou storočnicou.

Ján Samuel Strcula sa narodil 4. mája 1912 vo Vyšnej Boci. Na základnú vojenskú službu nastúpil v októbri 1936 v 201. delostreleckom pluku v Ružomberku, o rok neskôr do Vojenskej akadémie v Hraniciach na Morave. Pôsobil v delostreleckom pluku vo Frenštáte pod Radhoštem. V roku 1938 počas mobilizácie bol náčelníkom štábu oddielu delostreleckého pluku pri Opave.
      
Neskôr, po návrate na Slovensko, boli jeho pôsobiskom delostrelecké útvary v Ružomberku, Brezne a Žiline. Zažil poľné ťaženie slovenskej armády na východnom fronte v roku 1941. Od júna 1944 velil batérii delostreleckého pluku 2 tzv. východoslovenskej armády vo Vyšnom Mirošove. Po odzbrojení oboch divízií nemeckými vojskami sa mu podarilo prebiť na povstalecké územie. Stal sa veliteľom delostreleckej batérie Kosatec v priestore Kráľová Lehota – Malužiná – Čertovica, neskôr veliteľom delostrelectva celej skupiny. Jeho batéria zničila nemecký pancierový vlak, úspešne prepadla nemecké letisko Mokraď. Po ústupe povstalcov do hôr pôsobil v partizánskom zväzku Stalin v Nízkych Tatrách. Od februára 1945 bol príslušníkom delostrelectva 1. čs. armádneho zboru.
      
V apríli 1954 ho vymenovali do hodnosti generálmajora. Pôsobil ako veliteľ mechanizovanej divízie v Olomouci, od roku 1958 v Trenčíne ako zástupca veliteľa vojenského okruhu. Svoju vojenskú kariéru zavŕšil ako inšpektor pre materiálne otázky výcvikovej základne, zodolnenia letísk a bytovej výstavby ministerstva obrany v Prahe. Do zálohy odišiel v roku 1972. Počas svojho pôsobenia v armáde získal viac ako desať vyznamenaní.
      
Generál Strcula bol takmer štyri desaťročia vo výslužbe. Po skončení aktívnej vojenskej kariéry sa začal venovať rezbárstvu. "Keď som už nebol v spoločnosti využitý tak ako predtým, hľadal som možnosť nejako sa zamestnať. Odmalička bol môj najlepší kamarát nožík, a tak so sa začal venovať rezbárstvu. Keď sa mi páči nejaký prejav alebo výjav, tak ho hodím na dosku a vyrežem. Je to maľba nožíkom," povedal počas oslavy 99. narodenín generál Strcula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu