Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Slovensko v svetovej špičke v bezpečnom zaistení jadrového materiálu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Stredoeurópske štáty, vrátane Slovenskej republiky, patria v celosvetovom meradle medzi najlepšie čo sa týka bezpečnosti zaistenia jadrového materiálu. Vyplýva to z vôbec prvého rebríčka, ktorý na túto tému zostavila americká mimovládna organizácia Iniciatíva za obmedzenie jadrovej hrozby (NTI).

Celkove hodnotila 176 krajín, ktoré boli zaradené do dvoch kategórií. Slovensko sa medzi krajinami, ktoré nedisponujú ani kilogramom jadrového materiálu na výrobu zbraní, umiestnilo v prvej desiatke a delí sa o deviatu priečku so Spojenými arabskými emirátmi so ziskom 87 bodov.
      
Prvenstvo patrí v tejto kategórii Dánsku pred Fínskom a Španielskom. Tesne pred Slovenskom sa umiestnili Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko a Estónsko, bezprostredne za ním nasledujú Bulharsko, Nový Zéland, Island, Kórejská republika a Chorvátsko.
      
V druhej kategórii krajín s nukleárnym materiálom vhodným i na výrobu zbraní patrí prvenstvo Austrálii pred Maďarskom a Českou republikou, ktorá získala rovnaký počet bodov ako SR.
      
V prvej desiatke, ktorú uzatvára Kanada, figurujú však aj Švajčiarsko, Rakúsko a Poľsko, podobne ako Holandsko alebo škandinávske krajiny Švédsko a Nórsko.
      
USA sa delia s Belgickom o 13. priečku, Ruská federácia obsadila 24. miesto.
      
Rebríčky krajín vznikli na základe sumarizácie viacerých kritérií, vyplýva zo správy NTI zverejnenej na webe. Patrili medzi ne úroveň fyzického zabezpečenia jadrových materiálov, ich objem, kontrolné aspekty, počet objektov, v ktorých sú uskladnené, ale aj implementácia príslušných medzinárodných dokumentov, politická stabilita daných krajín, miera korupcie či úroveň transparentnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu