Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Vozíčkárom končia staré parkovacie preukazy

Nový parkovací preukaz platí v celej EÚ Zobraziť galériu (2)
Nový parkovací preukaz platí v celej EÚ

BRATISLAVA - V priebehu tohto roka si musia držitelia starých osobitných označení vozidiel prepravujúcich ťažko zdravotne postihnutú osobu či ťažko pohybovo postihnutú osobu vymeniť označenia za parkovací preukaz.

Každému kto má stále platné osobitné označenie vozidla 01 vydané do 31. decembra 2008 vtedajším obvodným úradom, vymení úrad práce, sociálnych vecí a rodiny bezplatne za parkovací preukaz. O výmenu však treba písomne požiadať na úrade práce v mieste bydliska držiteľa osobitného označenia. K žiadosti priložíte pôvodné označenie osobného motorového vozidla 01, občiansky preukaz a fotografiu 3 x 3 cm. Pre mnohých bude dôležitá informácia, že výmena nie je spojená s prehodnocovaním miery funkčnej poruchy žiadateľa.
Lehota na podanie žiadosti o výmenu parkovacieho preukazu plynie už od 1. februára 2009 a trvá do 31. decembra 2012. Aktuálne parkovacie preukazy sú so znakom Európskej únie platné v celej Európskej únii.

Vybavíte rýchlejšie

Tí zdravotne postihnutí občania, ktorí zatiaľ parkovací preukaz nevlastnia, ale majú oň záujem, môžu o jeho vyhotovenie požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska. Získanie nového parkovacieho preukazu je od 1. júla 2011 menej administratívne náročné. Do platnosti totiž vstúpila  novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá hovorí, že ak má žiadateľ záujem iba o parkovací preukaz, úrad nemusí vyhotoviť komplexný posudok, na ktorý je v zákone 60-dňová lehota. Úrad vyhotoví len lekársky posudok za  maximálne 30 dní a vystaví rozhodnutie na čo má najviac 15 dní. Tým žiadateľ  ušetrí  najmenej 45 dní.
Nárok na parkovací preukaz majú podľa zákona tí zdravotne postihnutí, ktorí sú podľa lekárskeho posudku odkázaní na individuálnu prepravu, alebo majú praktickú či úplnú slepotu oboch očí.

parkovací preukaz TP
Zobraziť galériu (2)

Samozrejme, ak má žiadateľ záujem nielen o parkovací preukaz, ale aj o niektoré peňažné príspevky a potvrdí sa, že miera funkčnej poruchy u neho je viac ako 50 %, musí úrad práce vyhotoviť komplexný posudok. Ten určí mieru funkčnej poruchy žiadateľa, odkázanosť na individuálnu prepravu či na sprievodcu a nárok na peňažné príspevky na kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia.
Dnes je ešte 27 042 vozidiel označených po starom. Nové, alebo už vymenené parkovacie preukazy používa  34 546 držiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu