Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vianočné darčeky môžete ešte nakúpiť do poludnia 24. decembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na posledné nákupy vianočných darčekov či potravín potrebných na prípravu Štedrej večere majú ľudia čas najneskôr do necelého poludnia 24. decembra. Podľa Zákonníka práce nesmú už totiž niekoľko rokov zamestnanci v obchodoch pracovať po 12.00 h tohto dňa.

Prevádzkovatelia tak zatvárajú predajne zvyčajne pol hodinu alebo hodinu pred poludním, aby zamestnanci stihli v obchodoch ukončiť ešte všetku prácu do 12. hodiny. "O 12. hodine musia zamestnanci už opustiť pracovisko," opísala Katarína Kuľandová, predsedníčka Odborového združenia pracovníkov obchodu a cestovného ruchu. Potrebujú tak čas na dokončenie práce súvisiacej s predajom, napríklad na uzavretie pokladní.
      
Kým v prvý rok platnosti zákona sa podľa Kuľandovej našli predajne, ktoré boli otvorené až do 12.00 h a zamestnanci tak museli pracovať v obchodoch ešte ďalšiu pol hodinu či hodinu, v súčasnosti sa to podľa nej už nedeje.
      
Napríklad obchodný reťazec Tesco bude mať podľa hovorkyne Oľgy Hrnčiarovej všetky predajne otvorené 24. decembra do 11. hodiny. Predajne siete Coop Jednota Slovensko budú otvorené do 11.00 h, maximálne do 11.30 h. Zároveň musia byť podľa Zákonníka práce všetky obchody zatvorené na Prvý sviatok vianočný (25. 12.) a tiež aj na Nový rok (1. 1. 2012).
      
Výnimku však majú napríklad lekárne či benzínové pumpy alebo predajne na letiskách či rôzne obchody so suvenírmi. Zákonník práce sa v tomto prípade nevzťahuje ani na pobočky bánk či poštu. Tie sú však počas vianočných sviatkov otvorené rôzne. Napríklad na pobočky Slovenskej sporiteľne, ktoré sa nachádzajú v nákupných centrách, môžu ísť ľudia až do 12.00 h na Štedrý deň. V nedeľu (25.12.), v pondelok (26.12.) a 1. januára budú všetky obchodné miesta sporiteľne zatvorené. V prípade VÚB banky budú zase všetky pobočky od 24. do 26. decembra a tiež na Nový rok zatvorené.
      
Na Štedrý deň budú otvorené aj niektoré pobočky Slovenskej pošty v nákupných centrách. A to buď do 10.30 h alebo do 11.00 h či do 12.00 h v závislosti od konkrétneho miesta. Nasledujúci deň budú všetky pobočky pošty zatvorené. V pondelok (26.12.) budú otvorené tiež len vybrané pošty v nákupných centrách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu