Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ceny liekov na Slovensku majú byť druhé najlacnejšie v EÚ

Ilusračné foto
Ilusračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR začalo 8. decembra porovnávať ceny liekov na Slovensku a v Európskej únii. Novým zákonom o rozsahu a podmienkach úhrady liekov chce rezort zabezpečiť, aby ceny liekov na Slovensku boli druhé najlacnejšie v EÚ.

"Nové ceny na úrovni druhých najnižších v Európskej únii budú platiť od 1. apríla 2012. Cieľom ministerstva je referencovaním ušetriť takmer 75 miliónov eur a v roku 2012 vďaka tejto metóde znížiť aj ceny zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín," informovala dnes hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová.
      
Ministerstvo vyzvalo všetky farmaceutické spoločnosti, aby do 9.  januára 2012 predložili ceny svojich liekov v iných krajinách Európskej únie. "V prípade, že cena liekov na Slovensku je vyššia ako druhá najnižšia v EÚ, farmaceutické spoločnosti sú povinné predložiť ministerstvu najneskôr do 14. januára 2012 cenové návrhy, ktoré budú zodpovedať druhej najnižšej cene," spresnila Zollerová. Ak túto povinnosť nesplnia, ministerstvo im môže uložiť peňažnú pokutu alebo vyradiť liek zo zoznamu kategorizovaných liekov. Údaje o cenách bude ministerstvo podľa potreby dopĺňať a korigovať na základe údajov zo svojich vlastných zdrojov.
      
Porovnávanie cien liekov v rámci EÚ bude rezort realizovať dvakrát ročne. Doposiaľ sa na Slovensku ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu