Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slováci v zime: Najčastejšie idú do Rakúska a Talianska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najčastejšie Slováci cez zimnú turistickú sezónu cestujú do Rakúska, Talianska, ale aj Francúzska, Švajčiarska, Slovinska a Českej republiky.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča, aby si so sebou zobrali na lyžovačku do zahraničia európsky preukaz zdravotného poistenia, komerčne sa pripoistili, dodržiavali desatoro FIS na lyžiarskych svahoch.

Ako uviedol dnes na tlačovej besede vedúci Strediska pomoci a služieb občanom Jozef Cibula, potrebný je na cestách aj dobrý technický stav motorového vozidla so zimnými pneumatikami. Na svahoch treba používať prilby a nepožívať alkohol pred a počas lyžiarskych aktivít. MZV tiež odporúča prípadný incident nafotiť, spísať o ňom zápis so službou na svahu alebo políciou.

V minulej zimnej turistickej sezóne boli na naše zastupiteľské úrady v Slovákmi najčastejšie navštevovaných krajinách nahlásené tri úmrtia. Jeden muž na lyžiach zomrel na infarkt a dvaja horolezci zahynuli v zlých poveternostných podmienkach vo Švajčiarsku. Jeden slovenský občan bol ťažko zranený a jeden bol obvinený zo zranenia.

Cibula upozornil, že v Taliansku platí od roku 2003 zákon, ktorý stanovuje, že deti do 14 rokov musia mať na lyžiarskych svahoch ochranné prilby. Nedodržanie sa trestá pokutou 30 až 150 eur. V Rakúsku majú mať prilbu deti do 15 rokov, ale sankcia v zákone nie je uvedená. Vo Francúzsku prilba povinná nie je. Rovnako ako ani vo Švajčiarsku, Slovinsku a v Českej republike.

Slováci sa odmeňovali už cez rok: Dovolenkovali sme viac ako vlani

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu