Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vianočná zubrica Pravda, cestovala do Košíc 7 hodín!

Opatrne vychádza z auta Zobraziť galériu (4)
Opatrne vychádza z auta (Zdroj: mik)

KOŠICE – Dlhých 7 hodín trvala cesta mladej samice zubra európskeho – Pravdy do nového domova v košickej zoo. V štvrtok večer 350 kilovú zubricu naložili v bratislavskej zoo do dodávky a pomaly a opatrne ju doviezli na východ. Práve v Košiciach ju čaká samec Kver s ktorým by v budúcnosti mala založiť nový rod zubríčat.

V piatok ráno okolo 8,00 hodine, samicu po dlhej ceste začali pracovníci košickej zoo vypúšťať z auta. Mladá 3 ročná samička sa najprv 10 minút rozkukávala z korby voza a až potom opatrne vstúpila na svoje nové teritórium. „Je to pochopiteľné, je ešte vystresovaná z cesty a musí sa aklimatizovať,“ hovorí zoológ Patrik Pastorek. Mladá zubrica bude oddelená od ostatných zubrov ešte 21 dní a až potom sa lepšie spozná so samcom Kverom a ďalšou košickou samicou Kveli. Stádo týchto troch zubrov by sa malo časom rozrásť. Všetci sú mladí a pohlavná zrelosť u týchto zvierat nastáva až okolo 6 rokov,“ vysvetľuje P. Pastorek. Práve mladá Pravda by mala občerstviť krv košického chovu. Jej príchod považujú za skorý vianočný dar i keď ešte tesne pred Vianocami očakávajú príchod lamy z Pražskej zoo.

Zubry európske môžu návštevníci vidieť len v zoologických záhradách v Košiciach a v Bratislave a vo voľnej prírode sú aj v Poloninskom parku na severovýchode Slovenska

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu