Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vtáčie údolie zapadlo prachom

V okolí Humenného mal vyrásť zábavný park Zobraziť galériu (3)
V okolí Humenného mal vyrásť zábavný park

HUMENNÉ - Mala to byť veľká sláva. Investícia za vyše štyri miliardy slovenských korún na ploche 450 hektárov, sľubovala stovky pracovných miest a všestranný rozkvet zaostalého regiónu horného Zemplína. Optimisti a nadšenci sa však tešili zbytočne. Čas dal nakoniec za pravdu skeptikom, ktorí už od začiatku oponovali, že Vtáčie údolie je sen, ktorý sa nikdy nezmení na realitu.

Dnes je už viac ako isté, že projekt s poetickým názvom Vtáčie údolie sa v okolí Humenného realizovať nebude. Prešli viac ako tri roky od chvíle, keď Prešovský samosprávny kraj (PSK) a holandská spoločnosť Darc Leisure predstavili zámer spoločného projektu zábavného parku.

Prečo nakoniec pozemky, na ktorých plánovali postaviť jeden z najväčších zábavných parkov v strednej Európe, zostali nedotknuté? Kto je zodpovedný, že projekt krachol? Nezodpovedaných otázok okolo údolia je oveľa viac. Od začiatku do konca bol zo slovenskej strany o projekte najpodrobnejšie informovaný predseda prešovského VÚC Peter Chudík. Otázky sme preto zaslali jemu. Mail s odpoveďami bol podpísaný hovorkyňou Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronikou Fitzekovou.

Medzi zainteresovanými sa hovorí, že projekt je definitívne pochovaný. Je táto informácia pravdivá?
 

“Na to by mal odpovedať predovšetkým investor, ktorý chcel zámer realizovať. Ale podľa vývoja situácie a niektorých nezvratných krokov možno povedať, že projekt je zastavený“.

Mnohých zainteresovaných táto informácia nepotešila. Majitelia časti pozemkov v areáli údolia si už mädlili ruky. Optimisti tvrdili, že prichádza zlatá doba na horný Zemplín a nakoniec – sklamanie. V akom stave je projekt v súčasnosti z Vášho pohľadu? 
 

„Prešovský samosprávny kraj vypracoval urbanistickú štúdiu, geometrické plány a ocenil všetky pozemky. Uzavreli sme kúpne zmluvy s podielovými spoluvlastníkmi dotknutých nehnuteľností v obciach Ptičie a Chlmec. Podanie návrhu na vklad do katastra bolo podmienené nadobudnutím vlastníckeho alebo užívacieho práva k pozemkom v správe ministerstva obrany a Slovenského pozemkového fondu. Tým, že do troch rokov od uzavretia zmlúv nedošlo k ich zavkladovaniu (do 31. 12. 2010), stratili kúpne zmluvy platnosť. Ak by sme chceli v projekte pokračovať, celý proces by sme museli od začiatku zopakovať – napríklad dohodnúť sa a pripraviť 400 zmlúv pre podielových spoluvlastníkov...“

Aká je suma vo finančnom vyjadrení, ktorú zo svojej pokladne doteraz vynaložil PSK v súvislosti s prípravou a realizáciou projektu Vtáčie údolie?
 

“Ide hlavne o čas, ktorý sme tomu venovali – a ten sa nedá oceniť. Vynaložili sme predovšetkým veľa času a energie. Predseda PSK a ním poverení pracovníci na tomto projekte veľmi veľa pracovali. Veľa cestovali, komunikovali s ministerstvami a ďalšími inštitúciami, lobovali... Finančné náklady neboli vysoké, pretože podľa dohody mala byť kúpna cena za pozemky uhradená až po prevode vlastníckeho práva v prospech Prešovského samosprávneho kraja.“

Je z vášho pohľadu dôležité dodať niečo k tejto problematike?
 

“Prešovský samosprávny kraj urobil, čo mohol. Bol to pre nás veľmi zaujímavý projekt - v súlade s našou filozofiou rozvoja regiónu, založenej na cestovnom ruchu. Nie sme taký atraktívny región, aby sme si mohli vyberať investorov. Urobili sme všetko preto, aby sa projekt mohol realizovať. Žiaľ, nahromadilo sa veľa nepriaznivých okolností. V spoločnosti došlo k výrazným personálnym zmenám – jeden z pôvodných predstaviteľov spoločnosti zomrel, druhý ochorel, takže postupne sme rokovali s úplne inými ľuďmi ako na začiatku. Následne  prišla ekonomická kríza, ktorá  nepochybne ovplyvnila možnosti investora na prefinancovanie projektu. Verejnosť veľa diskutovala, či sme mali, alebo nemali ísť do tohto projektu. Zopakujem len, že keby sme neboli do toho išli, mnohí by nás kritizovali, že nič nerobíme. V každom prípade sme urobili všetko preto, aby projekt bol úspešný. Žiaľ, ďalšie kroky sme nemohli ovplyvniť.“

Na projekte bolo zainteresované aj ministerstvo hospodárstva. Z komunikačného odboru nás informovali, že:projekt bol po novelizácii kompetenčného zákona postúpený Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Podľa nášho názoru však projekt nezodpovedal kritériám nastaveným v Programovom vyhlásení vlády v súvislosti s konsolidáciou verejných financií, ktoré smerujú k podpore projektov s vyššou pridanou hodnotou. Navyše investor požadoval vyššiu pomoc ako je obvyklá a to len vo forme dotácie a príspevku na novovytvorené pracovné miesta. Projekt je investične náročný aj na dodatočnú regionálnu pomoc - vybudovanie verejnej cestnej infraštruktúry, ktorá nebola medzi prioritami MDVRR SR.“ V praxi to znamená, že Vtáčie údolie s najväčšou pravdepodobnosťou už zostane iba ako blednúca spomienka na veľkolepý plán, ktorý mal zmeniť upadajúci región na európske centrum relaxu a zábavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu