Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zákon o neziskovkách je v rozpore s Ústavou, rozhodol ÚS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Niektoré ustanovenia zákona o neziskových organizáciách nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodlo o tom plénum Ústavného súdu (ÚS) na svojom neverejnom zasadnutí v stredu 23. novembra. ÚS tak vyhovel skupine 43 pravicových poslancov, ktorí znenie novely zákona napadli podaním ešte v marci 2010.

Poslanci namietali ustanovenie, že „Doterajšie funkčné obdobie členov správnych rád neziskových organizácií založených štátom končí 28. februára 2010. Zakladatelia neziskových organizácií založených štátom vymenujú nových členov správnych rád týchto neziskových organizácií tak, aby ich funkčné obdobie začalo plynúť od 1. marca 2010“, a taktiež to, že novela zákona predpokladala, že nakladenie s majetkom neziskových organizácií, ktorých zakladateľom je štát bude podliehať písomnému schváleniu zakladateľa a to aj vtedy, ak by sa jednalo o nástupnícku organizáciu.

Podľa navrhovateľov tieto ustanovenia zasahujú do štandardného spôsobu kreovania orgánov neziskových organizácií a nahrádzajú ich rozhodovanie tým, že prikazujú zvolenie nových členov v stanovenej lehote. Zákon v súčasnej podobe tiež obmedzuje základné ústavné právo nakladania s majetkom a obmedzuje ho výrazne nad nevyhnutnú mieru. ÚS uznal dôvody skupiny poslancov a rozhodol, že tieto ustanovenia sú v rozpore s Ústavou SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu