Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Donášal som polícii a pervitín som fetoval po rokoch, tvrdí Cinkota!

Cinkota na jednom z pojednávaní
Cinkota na jednom z pojednávaní

BRATISLAVA - Známy herec Dušan Cinkota (40), ktorému hrozí za opakované prechovávanie pervitínu dlhoročný trest, dnes na súde vyhlásil, že je nevinný. Tvrdil, že len spolupracoval s políciou a pomáhal jej odhaliť drogového dílera.

Herec si dnes sadol na lavicu obžalovaných na bratislavskom okresnom súde. Vyhlásil, že je nevinný, že bol policajným konfidentom a pomáhal odhaľovať drogovú scénu. Keď ho koncom mája 2007 zadržala polícia s pervitínom, odchádzal od výrobcu a predajcu drogy Martina H. Ten dnes pred súdom svoju vinu priznal.

S dílerom Martinom sa mal Cinkota zoznámiť na žiadosť istého policajta "J". Jeho úlohou bolo nájsť "kuchynky", teda miesto kde sa drogy pripravovali ako aj označiť "varičov". V deň zadržania mal u seba drogu, ktorú kúpil práve v byte u dílera.

Zároveň si tam dal dávku pervitínu. Podľa vlastných slov by bolo v danom momente divné, ak by si ju nedal. Poznamenal, že s užitím drogy mal ako bývalý narkoman problém, veril však, že svoju recidívu zvládne. Drogu mal odovzdať policajtovi, bol však zadržaný inou hliadkou. Tvrdil tiež, že po zadržaní žiadal, aby sa s policajtom "J" mohol skontaktovať, dal k dispozícii i jeho služobné čísla i kontakt na obhajcu, nebolo mu to však umožnené.

Okrem tohto užitia drogy herec povedal, že drogy neužíval. "Čistý" v tom čase bol podľa vlastných slov niečo cez päť rokov. Cinkota pred súdom povedal, že spolupráca s policajtom trvala dlhšie. Pri predchádzajúcej akcii bol tiež nútený drogu kúpiť a ako poznamenal, policajt mu následne nedal výslovný zákaz drogu kupovať. Údajne mu tiež povedal, že ak niečo spácha, ale pomôže odhaliť závažnejšiu trestnú činnosť, zaručuje mu to beztrestnosť. Herec tiež poznamenal, že odmietol byť evidovaným informátorom, pretože je verejne činná osoba.

Drogy sú dlhoročným problémom známeho seriálového herca. Keďže si už za ne odsedel dvojročný trest, ak mu dokážu vinu aj druhýkrát, môže sa dostať do väzenia až na 15 rokov. Dohodu o vine a treste, ktorú mu ponúkol bratislavský súd, však pred časom odmietol.

Do problémov sa Cinkota opäť dostal v roku 2007. Policajti ho počas razie na Saratovskej ulici v Bratislave nachytali so šiestimi striekačkami nebezpečného pervitínu.

Na súd sa žaloba dostala už v roku 2009, ten ju však neprijal pre procesné chyby, ktoré žiadal dopracovať. Vyšetrovatelia tak urobili a súd s kontroverzným hercom sa mohol začať.

Cinkota bol považovaný za jedného z našich najtalentovanejších hercov, jeho kariére však drogy veľmi poškodili. Musel odísť z Národného divadla a šancu dostal až po dlhšom čase ako moderátor a seriálový herec v televízii. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu