Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turisti pozor, od zajtra sa uzavrú brány šiestich jaskýň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Turistom sa od utorka (1. 11.) zatvoria brány šiestich sprístupnených jaskýň. Čaká ich pravidelná technicko-prevádzková prestávka, ktorá pri väčšine potrvá až do jari. Naďalej tak v súčasnosti ostanú otvorené pre návštevníkov len štyri jaskyne.

"Dôvodom zatvorenia niektorých jaskýň je aj samotný november, ktorý patrí k slabším mesiacom v návštevnosti. Tiež môže byť do niektorých jaskýň v tomto počasí ťažší prístup," opísala príčiny zatvorenia jaskýň Ľubica Nudzíková zo Správy slovenských jaskýň (SSJ). Počas prestávky sa jaskyne vyčistia, prípadne opravia.

Od utorka sa tak zatvorí Bystrianska jaskyňa. "Táto sa však zatvára len na dva mesiace. V januári sa opäť otvorí," priblížila Nudzíková. Tiež Harmanecká jaskyňa, no tá ostane zatvorená až do 15. mája. Ďalšie štyri jaskyne, Driny, Ochtinská aragonitová, Gombasecká a Jasovská ostanú zatvorené do 1. apríla.

Turisti, ktorí by aj počas novembra chceli zavítať do jaskyne, majú na výber zo štyroch. Demänovská jaskyňa slobody je však otvorená iba do 15. novembra. Potom sa znovu sprístupní pre turistov hneď po Vianociach, 27. decembra. Rovnako tak aj Belianska jaskyňa.

"Važecká jaskyňa bude otvorená počas celého novembra a zatvorí sa až na december a január," vymenovala Nudzíková. Otvorená je v súčasnosti ešte aj Domica, ktorá bude mať technickú prestávku tiež až počas decembra a januára.

K tomu sú naďalej zatvorené dve ľadové jaskyne, Demänovská a Dobšinská. Tie sa pre turistov uzavreli už v polovici októbra a otvoria sa až 15. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu