Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Simon podal podnet na Záhumenského

Podnet na Záhumenského podal exminister Zsolt Simon (na fotografii).
Podnet na Záhumenského podal exminister Zsolt Simon (na fotografii).

BRATISLAVA - Prípadom štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva Mariána Záhumenského sa bude zaoberať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Predseda výboru Gábor Gál (SMK) pre SITA povedal, že dostal podnet od poslanca a exministra Zsolta Simona (SMK).

Výbor sa ním bude zaoberať v dohľadnom čase, presný termín predseda výboru neurčil, keďže podľa jeho slov pre jeden bod nemožno zvolať schôdzu. Stane sa tak až po dodaní podkladov k ďalším prípadom a po dohode s členmi výboru, spresnil Gál.

Exminister Simon si myslí, že štátny tajomník Záhumenský by mal odstúpiť z funkcie. Podľa Simona totiž ministerstvo na základe aktivity Záhumenského odsúhlasilo dodatok k usmerneniu, podľa ktorého sa okrem niekoľkých ďalších spoločností navýšia o 4,4 milióna korún aj dotácie firme Agrocontract Mikuláš, ktorej je Záhumenský akcionárom, na pestovanie tabaku. Podľa Simona bola táto zmena účelová s cieľom pomôcť jednotlivcom.

"Som jednoznačne presvedčený, že štátny tajomník je v tomto prípade v konflikte záujmov," dodal Simon s tým, že Záhumenský by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť a sám požiadať o uvoľnenie z funkcie. Politickú zodpovednosť podľa neho nesie aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa, ktorý je pod dodatkom k usmerneniu o výplate dotácií podpísaný. "Celková zodpovednosť za šéfov jednotlivých rezortov je potom na predsedovi vlády," dodal exminister pôdohospodárstva.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa si dal prípad preveriť a konštatoval, že štátny tajomník Záhumenský nepochybil, povedala dnes pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu Magdaléna Fajtová.

Tento prípad je podľa exministra Simona diametrálne odlišný od toho, keď poberala za jeho ministrovania dotácie spoločnosť, ktorej bol vlastníkom. "Každý, kto vtedy požiadal o dotácie a spĺňal podmienky, dotácie dostal. Ja som nemenil podmienky v priebehu hry a v prospech jednotlivcov, ako to urobilo súčasné vedenie ministerstva," konštatoval Simon.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu