Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Michalovce začali budovať nový cintorín za 3,9 milióna eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MICHALOVCE - Michalovská samospráva sa v uplynulých týždňoch pustila do výstavby nového mestského cintorína v lokalite Biela hora. Ako informovala hovorkyňa magistrátu Iveta Palečková, náklady na túto investíciu predstavujú približne 3,9 milióna eur.

Radnica iniciovala budovanie nového pietneho areálu vzhľadom na prognózy, na základe ktorých by mali byť voľné hrobové miesta staršieho cintorína situovaného na Kollárovej ulici približne do troch rokov zaplnené.

Palečková objasnila, že mestský cintorín na Kollárovej ulici je miestom posledného odpočinku zomretých od roku 1900. Ako dodala, mnohé rodiny si začiatkom minulého storočia dali premiestniť na novovybudované pietne miesto pozostatky zosnulých príbuzných z iných cintorínov. Datovanie úmrtí na hrobových miestach tu siaha preto v niektorých prípadoch až do 20. rokov 19. storočia.

Samospráva začala uvažovať o potrebe nového cintorína už v roku 1996, kedy si vytypovala pre jeho možnú výstavbu štyri lokality na území mesta. Podľa Palečkovej slov najlepšie podmienky na budovanie nového pietneho miesta spĺňal z geologického hľadiska pozemok situovaný na Bielej Hore, v blízkosti bývalého židovského cintorína.  

"Projektová dokumentácia nového cintorína bola následne spracovaná v roku 1999 a aktualizovaná v roku 2007. Realizačne je výstavba na Bielej hore rozdelená na tri etapy, samostatnou etapou bude výstavba domu smútku," vysvetlila Palečková.

V súčasnosti realizovaná prvá etapa v sebe zahŕňa odvodnenie územia pre výstavbu cintorína, vybudovanie spevnených plôch, ako aj inštaláciu prípojok vodovodu, vysokého a nízkeho napätia. Pribudne aj potrebná trafostanica, osvetlenie, ozvučenie a oplotenie celého areálu.

Po realizácii prvej a druhej etapy projektu pribudne podľa hovorkyne magistrátu na rozlohe vyše 65.000 štvorcových metrov 5345 nových hrobových miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu