Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rajec: Bolia vás zuby? Smola!

„Čakacia doba na ošetrenie je viac ako dva mesiace. Ďalších pacientov nemôžem prijať,“ hovorí zubárka Zuzana Palenčárová.
„Čakacia doba na ošetrenie je viac ako dva mesiace. Ďalších pacientov nemôžem prijať,“ hovorí zubárka Zuzana Palenčárová.

RAJEC - Mať v Rajci svojho zubára nie je samozrejmosť. V celom meste sú len traja dentisti a tí už majú preplnený stav. Nie sú schopní prijať nových pacientov. Takmer dvetisíc ľudí, vrátane detí tak zostalo bez zubného lekára.

Problém nastal v júli, keď dvaja zubári z polikliniky v Rajci odišli. Jeden do dôchodku - mal 850 pacientov. Tých si rozdelili zvyšní štyria zubári. Potom však z rodinných dôvodov odišla ďalšia lekárka. „Tá mala až 2-tisíc pacientov a tí sa už medzi nás troch lekárov rozdeliť nedajú. Veď už teraz mám viac ako 3-tisíc pacientov,“ povedal zubár Pavol Lenhart. Aj dentistka Zuzana Palenčárová tvrdí, že viac pacientov prijať nemôže. „Už teraz je čakacia doba na ošetrenie viac ako dva mesiace,“ vraví.

Podľa zubárov hlavným problémom je odchod mladých lekárov za lepším platom. Ľudia, ktorým odišiel zubár, si najbližšieho môžu hľadať v Rajeckých Tepliciach, Žiline či Považskej Bystrici. Nie je však isté, že ich tam prijmú. „Patrila som k lekárke, ktorá odišla, mala som šťastie, že ma druhá zubárka prijala. Moja sestra také šťastie nemala,“ hovorí Katarína Smolková (40). Najmä starší ľudia budú mať problém nájsť si zubára. „Teraz ho nepotrebujem, ale ak náhodou budem potrebovať pomoc, neviem, na koho sa obrátiť,“ nešťastne vraví Františka Súdorová (79). „Ak pacienti nenájdu zubára, môžu sa obrátiť na štátneho lekára pre Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), ktorý by im mal pomôcť ho nájsť,“ uviedol hovorca ŽSK Peter Kubica.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu