Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Školy nemajú knihy: Učitelia sťahujú a kopírujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Od začiatku školského roka ubehol viac ako mesiac, no do škôl prišiel len zlomok reformných učebníc. Potvrdili to oslovené základné školy. Ministerstvo školstva tvrdí, že v septembri bolo distribútorovi dodaných 51 titulov učebníc v celkovom množstve 507.000 kusov.

"Distribútor ich priebežne dodáva do škôl," povedala hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková. Tvrdí, že dodané budú všetky učebnice, ktoré mali plánovanú tvorbu a výrobu v roku 2011 okrem dvoch učebníc a jedného pracovného zošita s vyučovacím jazykom maďarským. Ich autori totiž podľa Žiakovej kvôli zdravotným problémom neodovzdali rukopisy. Práve doručenie knižiek pre školy na zmiešaných územiach pritom minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) označil na tlačovke v auguste tohto roka za jednu z priorít pri zabezpečovaní učebníc.

Na Základnej škole (ZŠ) Vazovova 4 v centre hlavného mesta majú ôsmaci stále len jednu učebnicu náboženstva, rovnako je to na bratislavskej ZŠ Žitavská 1 u štvrtákov, ôsmakom na tejto škole prišiel prvý diel matematiky. "Ja každý rok učím reformný ročník a každý školský rok začíname s ničím," priznala riaditeľka ZŠ Žitavská Jana Weisová. Práve ôsmaci a štvrtáci sú tento rok v súvislosti s nedostatkom učebníc "kritické" ročníky, keďže tento školský rok nastúpili na reformu, ktorú pred štyrmi rokmi začal exminister Ján Mikolaj (SNS). "Rozdali sme si aj staré učebnice a vyberáme, sťahujeme z Virtuálnej knižnice, z internetu," odpovedá Weisová na otázku, ako škola rieši problém s nedostatkom učebníc. "Suplujeme vydavateľstvo," tvrdí zástupkyňa riaditeľa na ZŠ Vazovova 4 Jaroslava Rybanová. Vedenia škôl hovoria, že ich nedostatok učebníc stojí peniaze na papier, tonery, keďže kopírujú kvantum materiálov, vyše 2000 škôl si platí prístup do Virtuálnej knižnice.

Celková suma, ktorú ministerstvo zazmluvnilo na učebnice, predstavuje podľa hovorkyne ministerstva po pridelení dodatočných rozpočtových zdrojov deväť miliónov eur. Aj keď rezort do zmlúv s vydavateľmi vložil sankcie v prípade, ak nedodržia termíny dodávok, zatiaľ ich neudelil žiadnemu z nich. Vkladanie finančných trestov za nedodržanie lehôt sa podľa ministerstva nepáčilo len vydavateľstvu Orbis Pictus Istropolitana a tak zo spolupráce "vycúvalo". Riaditeľ vydavateľstva Igor Varga však uviedol, že sankcie boli len "čerešničkou na torte". "Nepáčila sa nám predovšetkým predstava, ako sa tvoria učebnice, pretože za tri-štyri mesiace sa učebnica urobiť nedá. To, že na to dali nejaké sankcie, to je nepodstatná vec," povedal Varga. Škôl by sa však ukončenie spolupráce ministerstva s vydavateľstvom nemalo dotknúť. Orbis Pictus vydávalo matematiku a podľa riaditeľa vydavateľstva tak urobilo ešte v auguste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu