Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vysoké Tatry čaká v sobotu veľké upratovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Posledná septembrová sobota už bude aj v tomto roku patriť akcii Čisté hory. Už po 33- krát ju v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku pripravili pre dobrovoľníkov a milovníkov prírody Štátne lesy Tatranského národného parku.

Na trinástich nástupných miestach od Oravíc až po Červený Kláštor si budú môcť v sobotu 24. septembra od rána dobrovoľníci vyzdvihnúť igelitové vrecia na odpadky a pomôcť vyčistiť tatranské doliny od neporiadku, ktorý tu po sebe zanechali turisti.

„Hoci odpadkov je z roka na rok menej, akcia Čisté hory má ešte stále svoj význam. Okrem výchovného momentu tak dávame prírode spoločne možnosť, aby si v zime oddýchla,“ uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Marián Šturcel.

Účastníci akcie Čisté hory si v tento deň môžu vybrať spomedzi trinástich nástupných miest, ktorými sú v Oraviciach rázcestie Tichej a Bobroveckej doliny, rampa v Roháčskej doline, horáreň Biela skala v ochrannom obvode Habovka, vstup do Tichej a Kôprovej doliny na Podbanskom, rampa nad zastávkou električky Popradské pleso, na Štrbskom Plese pod poštou pri centrálnom parkovisku, v Tatranskej Polianke pri rampe na ceste vedúcej na Sliezsky dom, na Hrebienku, na parkovisku pri kabínkovej lanovke v Tatranskej Lomnici, na autobusovej zastávke Biela voda, pri budove ochranného obvodu v Tatranskej Javorine a pri vstupe do Bielovodskej doliny.

V ochrannom obvode Červený Kláštor Štátnych lesov TANAP-u sa v sobotu uskutoční v spolupráci so Správou Pieninského národného parku akcia Čisté hory a potoky. Dobrovoľníci sa v ranných hodinách stretnú pri autokempingu v Červenom Kláštore.

Počas doterajších 32 rokov sa na akcii zúčastnilo viac ako 35 000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia. Z oboch národných parkov vyniesli dobrovoľníci približne 55 000 kg rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. Rekordným bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kg odpadkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu