Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rezort dopravy chce železničné trasy upraviť na cyklotrasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rezort dopravy dáva na schválenie vláde SR prvý balík nevyužitých trás železničných tratí, aby boli malými zásahmi prestavané na cyklistické trasy.

"Ide o úseky Šamorín-Kvetoslavov, Rimavská Sobota-Poltár i Komárno-Kolárovo," povedal štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Ersék (Most-Híd) počas diskusie o alternatívnej doprave v Bratislave v pondelok 19. septembra. Dodal, že v návrhu tohto procesu sa predpokladá účasť miestnej a regionálnej samosprávy. Rezort dopravy v rámci kompetencií nemôže zasahovať napríklad do mestských ciest.

Diskusné podujatie pripravilo občianske združenie Cyklokoalícia v rámci Európskeho týždňa mobility. Zúčastnili sa na ňom ďalej minister životného prostredia SR József Nagy (Most-Híd), predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a bratislavský hlavný dopravný inžinier Tibor Schlosser.

Minister Nagy uviedol, že do programu ochrany ovzdušia je možné zakomponovať aj výzvu na podporu cyklodopravy, aby sa obce a mestá mohli prihlásiť na naprojektovanie, inžinierske práce. Skúsi pripraviť predgrantovú schému z Environmentálneho fondu pre občianske združenia, aby mohli vytvoriť prihlášky do výzvy, konštatoval Nagy. Pripomenul, že pre podmienky cykloturistiky sa dajú upraviť tzv. koruny vodohospodárskych hrádzí.

"BSK pripravuje nový územný plán a tomu predchádza generel dopravy. Jedno zo zadaní je, že nové cesty musia "sprevádzať" cyklistické chodníky. Pevne verím, že to bude schválené, " konštatoval Frešo. Dopravný inžinier Schlosser zdôraznil význam vypracovania dopravného generelu Bratislavy a zaradenia cyklotrás do uličnej dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu