Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Solymos: Maďarská menšina sa chce na Slovensku cítiť doma

Lászlo Solymos
Lászlo Solymos

BRATISLAVA - Maďarská menšina sa chce podľa predsedu poslaneckého klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa na Slovensku cítiť doma, ako rovnocenní občania s tými právami, ktoré si myslia, že im prislúchajú.

"Neprišli sme na lodiach a na vlaku, ale jednoducho máme tu korene, tu žijú naši predkovia, žili tu stáročia. Treba vytvoriť pre všetkých také podmienky, aby spoločnosť a každý jeden človek v spoločnosti si vedel nájsť svoje miesto, aby sa ľudia cítili komfortne a doma. Človek by prežil aj na kuse chleba za deň a na vode. To znamená, že prežiť sa dá všelijako a všetko, ale tu nejde o to, prežiť. Samozrejme, že maďarská menšina by prežila, ale jednoducho my tu chceme žiť v komforte," povedal v rozhovore Solymos.

Podľa Solymosa v národnostnej otázke trošku chýba empatia z jednej aj z druhej strany.

"Teda zo strany väčšinového národa, aj zo strany menšiny. Občas sa treba vžiť do myšlienok alebo do stavu toho druhého, aby sme vedeli pochopiť reakcie a pochopiť ich myšlienky. To je veľmi dôležité pre celú spoločnosť aj pre politikov," uviedol. Zároveň upozornil, že veľkú úlohu zohráva aj neznalosť.

"Nepoznáme sa. Veľakrát takí, ktorí nepoznajú situáciu, nepoznajú ako to funguje v realite, riešia veci nevhodným spôsobom. Žijeme v 21. storočí, žijeme v EÚ, v schengenskom priestore, nemáme hranice. Niekde sme postúpili. Treba v tomto priestore vytvoriť také podmienky a taký život pre každého jedného, aby sa cítil komfortne. Vždy sa nájdu extrémisti aj na jednej aj na druhej strane, ktorí nevedia ísť dopredu. Je len na nás ako nastavíme spoločnosť, ako budeme spolunažívať," zdôraznil.

Národnostná téma je podľa Solymosa špecifická. Keďže Most –Híd má ako jediná strana v parlamente a koalícii v programe obšírnejšie obsiahnutú národnostnú problematiku, tak diskusia vyzerá tak, že diskutuje s koaličnými partnermi a Most-Híd je na jednej strane a "oni sú niekde vedľa nich".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu