Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ak neposkytnete prvú pomoc, hrozia vám dva roky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Človek, ktorý osobe v nebezpečenstve smrti, alebo ktorá javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví neposkytne potrebnú pomoc, môže podľa Trestného zákona dostať až dvojročný trest odňatia slobody.

Upozorňuje na to Prezídium Policajného zboru (PPZ) v súvislosti so svetovým dňom prvej pomoci, ktorý sa pripomína 10. septembra.    

 "Z celkového počtu dopravných nehôd (9843), ktoré polícia eviduje za osem mesiacov tohto roka, zomrelo na cestách 201 osôb. Ťažké zranenia utrpelo 703 osôb. Medzi smrteľnými následkami a ťažkým zranením je len veľmi tenká hranica. Práve v takýchto prípadoch zohráva veľkú úlohu včasné a adekvátne poskytnutie prvej pomoci," poukázala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

V prípadoch, keď sa stanete svedkom alebo účastníkom dopravnej nehody, odporúča polícia okamžite zastaviť auto a zabezpečiť miesto nehody, napríklad aj tak, aby vozidlo bolo viditeľne označené. Následne je potrebné okamžite kontaktovať pracovníkov záchranného systému na telefónnom čísle 112. Ďalším krokom by malo byť poskytnutie prvej pomoci.

Pri resuscitácii je dôležité položiť postihnutého na chrbát. Masáž srdca sa vykonáva dlaňami oboch rúk pomocou stláčania dolnej tretiny hrudnej kosti do hĺbky 3 až 5 centimetrov 30-krát, čo by mali vystriedať 2 vdychy.

"Ak je to nevyhnutné na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník môže vozidlá premiestniť. Je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy," dodala Baloghová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu