Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Prevrat v liečbe antibiotikami

Vďaka slamke už nebudú musieť rodičia vymýšľať, akým spôsobom deťom antibiotiká podajú.
Vďaka slamke už nebudú musieť rodičia vymýšľať, akým spôsobom deťom antibiotiká podajú.

SLOVENSKO - Dobrá správa pre rodičov! Problémom s chorým dieťaťom, ktoré odmieta prijímať predpísané antibiotiká, je koniec. Na Slovensku je dostupná nová forma ich podávania, a to prostredníctvom slamky.

Známe formy užívania antibiotík v tabletkách či sirupe sú od septembra už i u nás obohatené o ďalšiu. Ide o špeciálnu slamku na pitie, v ktorej je presná dávka lieku obsiahnutá v malých granulách. Slamku stačí rozbaliť, odstrániť kryt a vypiť s obľúbeným nápojom. Dieťa si tak ani neuvedomí, že nejaké lieky prijíma, vychutnáva si len čaj či džús. Po dľa pneumológa a pediatra doc. MUDr. Martina Brezinu z Fakultnej nemocnice v Bratislave nový aplikačný systém je vhodný nielen pre deti, ale i pre dospelých a pacientov, ktorí majú problém s prehĺtaním.

Na trhu sú k dispozícii tri druhy slamky, pričom každá obsahuje rozdielne množstvo lieku. „Lekár predpíše silu dávky podľa hmotnosti a potrieb dieťaťa,“ dodal Brezina. Nový spôsob užívania lieku prispieva i k správnemu dodržaniu stanovenej liečby a na rozdiel od bežných antibiotík ho netreba udržiavať v chlade. Každá slamka je sterilne balená, zmestí sa do akejkoľvek cestovnej tašky a hlavne nikdy nepretečie.

Z čoho sa slamka skladá?
Uzáver - chráni liečivo pred vypadnutím. Pred použitím sa odstráni.
Slamka - je priehľadná a plastová. Obsahuje presnú dávku lieku.
Granuly - sú chuťovo neutrálne, v ústach ich cítiť ako perlivé bublinky.
Kontrolný filter - priepustný pre tekutinu, podporuje posun granúl a umožňuje záverečnú kontrolu, či pacient užil plnú dávku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu