Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Jurzyca to myslí vážne: Žiakom chce dať pilates a zumbu!

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca

BRATISLAVA - Rezort školstva chce rozhýbať čo najviac školákov od šesť do 18 rokov nielen v rámci vyučovania, ale aj mimo neho. O koncepcii rozvoja pohybových aktivít detí a mládeže z dielne ministra školstva Eugena Jurzycu dnes bude rokovať vláda na 59. schôdzi.

Od školského roka 2012/2013 by mali deti vo všetkých základných aj stredných školách cvičiť počas vyučovania o hodinu týždenne viac než v súčasnosti. Jurzyca chce, aby žiaci cvičili v škole tri hodiny týždenne.

Učitelia každoročne bojujú so stúpajúcim počtom necvičiacich, deti často nosia ospravedlnenky od rodičov. Jurzyca verí, že situáciu zmení, ak do vyučovania "prepašuje" viac atraktívnych a zážitkových aktivít ako zumba, flowing dance či pilates. Projekt si vyžiada niekoľko miliónov eur.

"K dnešnému dňu nie je známy údaj o celkovej výške a podrobnom členení finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu vynaložených v jednotlivých rozpočtových kapitolách na šport vrátane pohybovej aktivity detí a mládeže," uvádza ministerstvo v materiáli pre vládu. Navrhuje preto v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva vypracovať analýzu vzťahu medzi objemom finančných prostriedkov vynaložených na pokrytie nákladov na liečenie vybraných druhov ochorení detí a mládeže a objemom finančných prostriedkov, ktoré môžu byť poskytnuté na pohybové aktivity detí a mládeže v rámci prevencie týchto druhov ochorení.

Slovensko počas najbližšieho zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN zrejme podporí reformovanie orgánov tejto organizácie. Predpokladá to návrh účasti delegácie SR na 66. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a smernice pre postup delegácie, ktorým sa dnes bude zaoberať slovenský kabinet. Zasadnutie sa začne v newyorskom sídle OSN 13. septembra. Všeobecná rozprava VZ OSN, v ktorej vystupujú hlavy štátov, predsedovia vlád a ministri zahraničných vecí, sa bude konať 21. až 27. septembra.

Ministri sa pozrú aj na správu o priebehu a výsledkoch bratislavského samitu krajín Visegrádskej štvorky (V4) zo 16. júna. Uvádza sa v nej, že V4 sa stáva jedným z najúčinnejších zoskupení v celej EÚ v schopnosti dobre definovať a presadzovať národné záujmy krajín V4 a celého regiónu.

"V tomto zmysle je V4 lídrom stredoeurópskeho regiónu," tvrdia autori správy. V texte sa ďalej konštatuje, že maďarský premiér Viktor Orbán počas stretnutia partnerov ocenil, že slovenská strana nezaťažovala visegrádsku spoluprácu dvojstrannými problémami slovensko-maďarských vzťahov.

Vysielanie slovenských civilných expertov do zahraničia by sa od roku 2012 malo riadiť novými pravidlami. Kabinet sa dnes bude zaoberať návrhom zákona o vysielaní civilných expertov na výkon práce v aktivitách krízového manažmentu mimo územia SR. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, Slovensko sa doteraz zapájalo do medzinárodného krízového manažmentu predovšetkým prostredníctvom vysielania príslušníkov bezpečnostných zložiek.

"Je však zrejmé, že žiadna z aktuálnych bezpečnostných hrozieb nie je čisto vojenská. Aj ich riešenie si preto vyžaduje komplexnejší prístup," vysvetľuje rezort zahraničných vecí, ktorý materiál pripravil.

Kabinet sa bude zaoberať aj rozšírením zoznamu území európskeho významu o 97 lokalít. Zoznam sa má doplniť predovšetkým o lokality s biotopmi európskeho významu a druhmi európskeho významu, ktoré zatiaľ nie sú v národnom zozname dostatočne zastúpené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu