Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škoda má auto budúcnosti: Tento elektromobil už vyráža na cesty!

Takto vyzerá novinka z dielne Škodovky Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerá novinka z dielne Škodovky

MLADÁ BOLESLAV – Česká automobilka Škoda začala s výrobou prvého elektromobilu. Zatiaľ ide o desať testovacích vozidiel Octavia Green E Line. Na cestách ich budú môcť vodiči spoznať vďaka špeciálnym nálepkám a simulovanému zvuku motora.

Prvý elektromobil vychádza z modelu Octavia Combi. Informáciu o začatí výroby priniesol český portál aktuálne.cz. Maximálny výkon bude 85 kW a vďaka lithium-iontovému akumulátoru bude dosahovať dojazd 140 kilometrov. Hmotnosť autobatérie je približne 315 kilogramov. Zrýchlenie z nuly na rýchlosť sto kilometrov za hodinu by malo byť 12 sekúnd. Maximálna rýchlosť je limitovaná na 135 kilometrov za hodinu. Prvý raz škodovka tento koncept predstavila vlani na autosalóne v Paríži.

Vďaka inteligentným ukazovateľom na prístrojovej doske má vodič vždy aktuálne informácie o aktuálnom výkone, spotrebe a stave nabitia akumulátora aj o zostávajúcom dojazde vozidla. Displej navigačného systému navyše zobrazuje aktuálny tok energie. Vodič tak v každej situácii vie, či prúd práve spotrebováva alebo či sa energia získava späť – napríklad pri brzdení alebo brzdením motorom pri schádzaní svahu.

Ekologický pohon Škody Octavia Green E Line sa prejavuje aj na jeho vonkajšom vzhľade. Štúdia je nalakovaná v odtieni perlová biela. Chromované prvky v prednej časti, vzadu a na kolesách tvoria decentne elegantný akcent. Pôsobivý farebný kontrast tvorí lesklá čierna strecha vozidla. Nachádza sa v nej panoramatické strešné okno s integrovanými fotovoltaickými článkami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu