Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pri rukojemníckej dráme v tuneli Sitina zastrelili útočníka

V tuneli bolo množstvo havarovaných áut Zobraziť galériu (11)
V tuneli bolo množstvo havarovaných áut (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rukojemnícka dráma a o sto metrov ďalej hromadná dopravná nehoda s dvadsiatkou zranených. To bol scenár dnešného cvičenia zložiek integrovaného záchranného systému v bratislavskom tuneli Sitina.

V ranných hodinách podľa scenára cvičenia vylúpil neznámy páchateľ čerpaciu stanicu v Lamači. Pri úteku vzal so sebou dvoch rukojemníkov a pred policajtmi unikal smerom do Rakúska. Nebezpečná naháňačka skončila o pol ôsmej v tuneli. Začal sa boj o životy dvoch rukojemníkov a zranených z dopranej nehody. O 7.34 h prišli k tunelu hasiči, za nimi záchranári. Ako prví však vošli dnu policajní kukláči s vyjednávačom. "Páchateľ chcel do hodiny motorové vozidlo a 10.000.000 eur. Neskôr chcel fľašu s vodou," povedal bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Pokým policajti vyjednávali s lupičom, 26 hasičov zachraňovalo zranených z havarovaných automobilov a premiestňovalo do druhej tunelovej rúry, kde čakali záchranári. "Boli nasimulované všetky druhy zranení a takisto exitus," povedal veliteľ prvého zásahového úseku hasičov Igor Brutenský. Zásah v tuneli má podľa neho svoje špecifiká. "Môže nastať požiar, únik nejakej nebezpečnej látky, nebezpečenstvo ďalších následných dopravných nehôd," povedal Brutenský. Podľa hovorkyne záchranárov Dominiky Šulkovej vyštartovali do tunela štyri ambulancie záchrannej zdravotnej služby, z toho jedna s lekárom. Z 20 zranených boli štyria ťažko, jeden človek zomrel na mieste.

Cvičnú rukojemnícku drámu neprežil jej hlavný aktér. "Dráma skončila tým, že krajský riaditeľ ako veliteľ krízového štábu dal povolenie riešiť situáciu zastrelením páchateľa," povedal Peczár. Predtým síce prepustil zranenú rukojemníčku, no ďalšie vyjednávanie už neviedlo k úspechu.

"Cvičenia sú o tom, aby sa vychytávali muchy," povedal jeden z hasičských rozhodcov dnešnej akcie Branislav Petrovič. Zásadné problémy sa podľa neho nezistili, iba maličkosti. Hasiči, ktorí vyštartovali na dnešný zásah, vedeli iba to, že idú k dopravnej nehode v tuneli. Museli sa vyrovnať napríklad s faktom, že jedno z havarovaných áut malo plynový pohon, ďalšie bolo zo všetkých strán obkľúčené vrakmi ostaných vozidiel. "Chalani boli prekvapení, že mali veľké množstvo pohyblivých zranených, ktorí boli v panike," povedal Petrovič.

Vyhodnotenie celej akcie bude pravdepodobne trvať niekoľko týždňov. Cvičenia integrovaného záchranného systému v tuneloch majú byť podľa nariadenia vlády SR každé štyri roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu