Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

V Malackách skúmali statiku Dobrovodských

V Malackách uskutočnili fyzickú obhliadku domu Oskara Dobrovodského a sondážny výkop Zobraziť galériu (6)
V Malackách uskutočnili fyzickú obhliadku domu Oskara Dobrovodského a sondážny výkop

MALACKY - Na Družstevnej ulici v Malackách dnes pracovníci odbornej firmy a znalec v odbore stavebníctva uskutočnili fyzickú obhliadku domu Oskara Dobrovodského a sondážny výkop vo dvore zo strany susediacej neprispôsobivej rómskej rodiny.

Podarilo sa im to na druhý pokus, keďže prvý (22. júla) obyvatelia nelegálnych chatrčí razantne odmietli. Aj dnes asistovala polícia a celý úkon sa nezaobišiel bez hlasitých verbálnych atakov.

Sondážnym výkopom sa má zistiť rozsah poškodenia základov rodinného domu od podmývania. Podľa vyjadrenia statika sa práce podarilo realizovať a výsledky budú známe v priebehu niekoľkých dní. "Hoci sa niektorí členovia rómskej rodiny búrili, väčšina sa snažila spolupracovať a vytvoriť vhodné podmienky na sondážne práce," uviedol občiansky aktivista Alojz Hlina, ktorý sondu realizoval na objednávku rodiny Dobrovodských.

Alojz Hlina pred chatrče na Družstevnej ulici inštaloval aj dve unimobunky. V jednej sú sociálne zariadenia a v druhej škôlka. "V uplynulých týždňoch si rómske deti zvykli do škôlky chodiť. Je ich 15. Kým tie mladšie sa zabávajú kreslením, staršie sa prídu porozprávať. Projekt je mestom schválený na jeden mesiac, tak uvidím, ako bude pokračovať po vypršaní termínu," povedal Hlina.

Na svete je už súdne rozhodnutie o likvidácii jednej z načierno postavených chatrčí, iniciované Stavebným úradom v Malackách. Čaká sa na 60-dňovú lehotu od vydania rozhodnutia stavebného úradu, v priebehu ktorej je možné podať odvolanie. Termín vyprší koncom augusta.

Aktuálne dianie v Malackách rezonuje už aj na sociálnych sieťach. Oskar Dobrovodský dostáva slová povzbudenia z rôznych častí Slovenska. Prebieha aj kampaň na Facebooku. Denne mu telefonujú, posielajú e-maily, pohľadnice a listy. V súčasnosti mu už viac ako 20.000 účastníkov Kampane na podporu rodiny Dobrovodskej, organizovanej na jednej z internetových sociálnych sietí, vyslovilo svoju podporu.

Príchod problémovej skupiny Rómov vážne narušil medziľudské vzťahy a znížil kvalitu bývania i života na Družstevnej ulici. Hádky, urážky i vyhrážania sú tu takmer na dennom poriadku. Ich príčinou sú čierne stavby, drobné krádeže, pohyb na cudzích pozemkoch, nehygienické toalety, vypúšťanie psov na ulicu. To sú len niektoré z problémov trápiacich susedov rómskych rodín. V súčasnosti tam žijú tri rodiny s maloletými deťmi, dovedna okolo 40 ľudí na ploche 45 metrov štvorcových. K pôvodnej stavbe si pristavali ďalšie chatrče bez elementárnych hygienických zariadení. Na cudzom pozemku a bez stavebného povolenia. Jednu chatrč už úradne zbúrali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu