Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na kúpalisku vo Veľanoch si muž ťažko poranil chrbticu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/KOŠICE - So zlomenými krčnými a hrudnými stavcami skončil muž (31) z Veľkých Kapušian, ktorý na kúpalisku vo Veľatoch skákal do vody. Hlavou narazil o dno a ťažko sa zranil. Lekári varujú pred riskovaním.

Nešťastie sa odohralo tento týždeň. Muža liečia na košickej Klinike úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura.  Ako informovala hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová, ide o prvého pacienta v tejto sezóne, ktorý si poranil pri skoku do vody chrbticu.

"Jeho zranenie je veľmi vážne, no našťastie nie je spojené s poškodením miechy. Ďalšie vyšetrenia ukážu, či nebude potrebná operácia," dodala. Každoročne podľa nej skončí v nemocnici po skoku do vody niekoľko pacientov s ochrnutím končatín. Úrazoví chirurgovia preto pred podobnými prípadmi varujú.

Podľa zástupcu kliniky Theodoza Molčányiho je prekvapujúce, že v tejto sezóne ide zatiaľ iba o jeden takýto prípad. "Zvyčajne ich máme v lete päť až desať, pričom niekoľko z nich končí ochrnutím horných a dolných končatín. Takéto zranenia predstavujú veľkú osobnú tragédiu pre postihnutého človeka i jeho rodinu. Zvlášť preto, že sa stávajú hlavne pohybovo aktívnym mladým mužom," komentoval lekár, podľa ktorého existujú dva mechanizmy takéhoto poranenia.

„Skokan buď neodhadne hĺbku vody a narazí hlavou o dno, alebo pri vynáraní sa narazí hlavou do nejakej prekážky, napríklad do skaly. Pri takýchto poraneniach je, žiaľ, zvyčajne poškodená nielen chrbtica, ale aj miecha a pacientovi hrozí ochrnutie končatín," vysvetlil prednosta.

Upozornil, že niekedy je navyše potrebné riešiť aj problémy s pľúcami a dýchaním, pokiaľ sa človek pred vytiahnutím na breh topí a dôjde k vdýchnutiu vody do dýchacích ciest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu